Premiu ONU pentru vizionarul chinez care a preschimbat un deșert într-un tărâm al posibilităților

26

În ediția din luna octombrie 2017, Occidentul Românesc vă prezenta povestea înverzirii unui deșert. Materialul „Modelul Kubuqi: O viață nouă pentru oamenii deșertului” v-a purtat până în îndepărtatele dune de nisip ale Mongoliei Interioare din China, pentru a vedea cum, cu perseverență și inspirație, o porțiune de deșert și, mai cu seamă, viața celor care locuiesc acolo au fost schimbate pentru totdeauna.

La baza acestei povești a stat ideea unui om pe nume Wang Wenbiao, acum Președinte al Elion Resources Group, cea mai mare companie privată chineză din domeniul tehnologiei verzi. El a demarat proiectul care, timp de 30 de ani, s-a dezvoltat și a reformulat destine și peisaje. Aventura ecologică pornită de acest vizionar este astăzi recunoscută ca model internațional în domeniu.

Drept urmare, pe 5 decembrie 2017, Wang Wenbiao, acum în vârstă de 61 de ani – și cunoscut în China sub numele de „fiul deșertului” – a primit cea mai înaltă distincție în domeniul mediului a Organizației Națiunilor Unite (ONU): „Campionii Pământului”, la categoria Lifetime Achievement. Șase inițiative ecologice au fost onorate cu acest premiu în 2017, dintre care trei provin din China. Wang Wenbiao este primul cetățean chinez căruia i se acordă această înaltă distincție.

Procesul de selecție a fost extrem de riguros, iar reprezentanții ONU s-au declarat încântați de dăruirea campionilor mediului din China depusă în sprijinul inițiativelor menite să protejeze planeta. „Combaterea deșertificării este bătălia vieții mele”, a declarat Wang Wenbiao, Chairman Elion Group. „După modelul Kubuqi, îmi voi continua munca de a transforma și mai multe spații deșertice în tărâmuri verzi și fericite”, a promis acesta.

Premiul anual al ONU „Campionii Pământului” este acordat celor care se remarcă în mod exemplar, din rândul guvernelor, societății civile sau sectorului privat, în domeniul acțiunilor cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător. Premiul a fost instituit acum 13 ani și, de atunci, a ajuns la 84 de laureați.

Autor: Camelia Jula

Foto: BON Cloud