Premierul Viorica Dăncilă: Responsabilii pentru ceea ce s-a întâmplat la votul de duminică din străinătate, trebuie să plece acasă

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi, 28 mai a.c., că responsabilii pentru ceea ce s-a întâmplat la votul de duminică din străinătate, când mii de români nu au putut vota deşi au stat 7-8 ore la coadă, trebuie să plece acasă, fie că este vorba despre ambasadori sau consuli, scrie mediafax.ro.

„Am cerut MAE o analiză a ceea ce s-a întâmplat, iar cei care au greşit trebuie să plece acasă, fie că e ambasador sau consul. Buletinele de vot au fost suficiente, în funcţie de solicitările ambasadorilor sau consulilor. Cei care au greşit de la primul până la ultimul trebuie să plece”, a declarat Viorica Dăncilă.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi cere lămuriri de la Ministerul de Externe, Ministerul de Intene, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi ambasadele României din statele membre ale UE unde au fost probleme în legătură cu votul în Diaspora.

Teodor Meleşcanu şi-a cerut scuze faţă de românii din diaspora care nu au putut vota la alegerile europarlamentare şi referendum din cauze cozilor care s-au format la urne. „În pofida măsurilor luate de Ministerul Afacerilor Externe privind creşterea numărului secţiilor de votare din străinătate, care au ajuns la 441, procesul de votare în mai multe state, în special în Europa, nu s-a desfăşurat în condiţii bune sau satisfăcătoare. În consecinţă, am dispus o anchetă în ţările în care s-au semnalat situaţii regretabile, pentru a stabili cauzele şi măsurile necesare pentru a evita repetarea unor asemenea evenimente”, a transmis Teodor Meleşcanu, printr-un comunicat de presă remis, luni, MEDIAFAX.

Ministrul a adăugat că a solicitat elaborarea în regim de urgenţă a unei analize la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, „pentru identificarea de soluţii concrete şi propuneri de modificări legislative care să contribuie la dezvoltarea unui sistem de votare adaptat nevoilor Diasporei”.