Poezia cucerește capitala României în perioada 9-15 septembrie: Festivalul Internațional de Poezie București (FIPB)

206

În perioada 9-15 septembrie, Bucureștiul devine, pentru a paisprezecea oară, epicentrul poeziei mondiale prin Festivalul Internațional de Poezie București (FIPB), un proiect de referință pentru peisajul cultural românesc și unul dintre cele mai apreciate evenimente de gen din Europa Centrală și de Sud-Est. Organizatorul acestui amplu eveniment este Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), sub egida Primăriei Capitalei.

Cu un parcurs impresionant, FIPB și-a câștigat recunoașterea internațională, atrăgând anual la București poeți de renume din peste 20 de țări și comunități autonome, incluzând Brazilia, Canada, Spania, Franța, Germania, Italia și multe altele. În 2024, peste 50 de evenimente vor anima diverse spații culturale ale orașului, propunând un program dens și diversificat.

„Literaturizăm bătăile inimii” – sub acest moto de Eugen Lovinescu, ediția din acest an își propune să celebreze poezia ca formă esențială de exprimare a vieții, cu toate nuanțele sale, de la cele mai luminoase până la cele mai obscure. „Ne bucurăm să oferim publicului un festival în care poezia se intersectează cu alte forme de artă – muzică, pictură, film – creând o veritabilă sărbătoare a literaturii”, a declarat Ioan Cristescu, directorul MNLR.

Festivalul Internațional de Poezie București (FIPB), organizat de Muzeul Național al Literaturii Române, este unul dintre cele mai importante evenimente literare din România și Europa Centrală și de Sud-Est. În acest an, festivalul va aduce împreună peste 180 de poeți din peste 20 de țări.

Perioada și locația
Festivalul se va desfășura în perioada 9 – 15 septembrie 2024, în diverse locații culturale din București, inclusiv Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Muzeul Național al Literaturii Române, librăriile Cărturești și Humanitas, ARCUB, Institutul Cervantes și multe altele.

Participanți
Peste 180 de poeți din peste 20 de țări vor participa la festival, reprezentând diverse spații lingvistice și culturale, cum ar fi Brazilia, Canada, Spania, Portugalia, Franța, Israel, Belgia, Grecia, Turcia, Marea Britanie, Germania, Republica Moldova, Elveția, Suedia, Panama, Ungaria, Statele Unite ale Americii, Croația, Italia și Serbia.

Evenimente
Programul festivalului include peste 50 de evenimente, cum ar fi lecturi publice, dezbateri, conferințe, workshop-uri, momente dedicate unor poeți importanți, ateliere și performance-uri de poezie, seri dedicate debutanților, momente de improvizație, ateliere de scenarii și scurtmetraje și momente artistice în care poezia se îmbină cu alte arte, precum muzica, pictura sau filmul.

Teme și dezbateri
Printre temele dezbătute se numără „Cum se vede România din afară?”, „Limitele literaturii” și „Despre literatură și război”. Aceste dezbateri vor aduce împreună scriitori români și internaționali, precum Dinu Flămând, Matei Vișniec, Călin-Andrei Mihăilescu, Victor Ivanovici, Bruno Mazzoni, Cristian Fulaș, Bogdan Crețu și Yaniv Iczkovitz.

Celebrări postume
Festivalul va include și proiecte-remember dedicate unor poeți importanți, precum Ioan Es. Pop, Traian T. Coșovei, Dan Arsenie, Marin Mincu, Alexandru Mușina și Emil Brumaru. Este un prilej minunat pentru iubitorii de poezie să se bucure de un cadru de trăiri și dezbateri create în jurul poeziei.

Evenimentele din cadrul FIPB 2024 vor avea loc în locații culturale emblematice ale Bucureștiului, precum Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, sediile MNLR, librăriile Cărturești și Humanitas, Institutul Cervantes, și altele. Accesul publicului la toate evenimentele festivalului este gratuit.

Programul complet al Festivalul Internațional de Poezie București (FIPB) este disponibil pe site-ul oficial al FIPB.

Organizatori: Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române

Parteneri: Ministerul Culturii, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, ARCUB, Institutul Cervantes, Institutul Goethe, Uniunea Scriitorilor din România, Cărturești, Humanitas, Londohome, Teatrul Dramaturgilor Români

Parteneri media: Radio România Cultural, București FM, Agerpres, Observator Cultural, IQads, Urban, și alții

Sponsori: JTI, Computerland, Sâmburești, Lechburg Winery, Jidvei, Aqua Carpatica

A consemnat: Occidentul Românesc
Sursă informații și foto: FIPB