Fragment din interviul realizat de Andrei Bodea Kleiner Varble pentru postul de radio KTCT AM 1050 KNBR, San Francisco – California, 1 martie 2011, la un an de de la implementarea proiectului Occidentul Românesc.
Reporter: Ultima oară când ne-am întâlnit (anii ’90) a fost studioul Radio Uniplus unde, Mirela Ceaușoiu, pe atunci directoarea postului, spunea că locul tău e doar în radio. Cu vocea, puterea, curajul și pregătirea profesională ai fi realizat enorm de multe în domeniu, de-a lungul timpului. De ce ai ales în final presa scrisă?
Kasandra Kalmann Năsăudean: Ei, au trecut de atunci milioane … de ani. Aveam alte priorități. Familia era pe primul plan și apoi munca mea, prima profesie, pe care o adoram și care îmi oferea la acea vreme o stabilitate și o siguranță evidentă. Erau alte timpuri și trăiam într-o Românie, fostă comunistă, în transformare. Radio însă, a fost și rămâne prima mea dragoste. Drept dovadă, prestațiile mele, în sistem de voluntariat, la Radio Millenium, apoi la Radio Diaspora Online din Chicago. În scris însă, mi-am regăsit liniștea, pacea și puterea de a lupta în continuare pentru dreptate și adevăr, indiferent unde m-au purtat pașii. Fie în Statele Unite, Spania, Anglia, Germania sau Belgia, datorită profesiei mele de bază.
Reporter: Sunteți unul dintre cei doi fondatori ai publicației în limba română, Occidentul Românesc care, de curând a împlinit un an de activitate. Cum s-a născut această revistă?
Kasandra Kalmann Năsăudean: În primul rând, doresc să menționez faptul că a fost un vis din vremurile petrecute ca imigrant, la radio Millenium și colaboram cu Florin Valentin Barbu, vis pe care l-am dorit amandoi să se realizeze într-o bună zi. Florin este un profesionist desăvârșit în domeniul său și unica persoană cu care puteam construi necondiționat, un astfel de proiect pretențios. În al doilea rând, am dorit să împărtășesc din experiența mea de imigrant în Statele Unite, românilor aflați la început de drum în Spania și să transmit prin articolele și interviurile mele, ori de câte ori am simțit că … trebuie, un mesaj extraordinar pe care l-am auzit în prima zi de Paște a anului 2005 în biserica pe care o frecventam la vremea respectivă: „Românul are obligația morală să-și păstreze cu cinste tradițiile strămoșești, să-și respecte cu sfințenie originile, familia și neamul din care se trage, și pe cei care l-au adoptat cu bunăvoință și toleranță, indiferent de locul în care trăiește în această lume, să-i respecte și să-i aprecieze pentru omenia și înțelegerea de care au dat dovadă…”
Reporter: Mult adevăr de care românii din diaspora ar trebui să țină seamă. Există diferențe între comunitatea românească din Statele Unite și comunitatea din Spania?
Kasandra Kalmann Năsăudean: Desigur că există o diferență. Și încă una uriașă. Este și firesc să fie așa. Comunitatea românească din Spania este una foarte tânără și la început de drum într-o țară adoptivă, pe când cea româno-americană e una cu vechime, bine consolidată. Să nu uităm că primul val de emigranți români proveniți din Transilvania, Banat și Bucovina s-au stabilit în America începând cu anul 1895, urmând ca în 1913 și 1920 să ajungă pe continentul american valuri însemnate ca număr de emigranți români. Și apoi, mai există un aspect important. Românii sunt foarte bine ancorați în societatea americană, pe toate planurile. Respectă legile dure ale Americii, au un cult desăvârșit pentru familie și credință, își educă copiii într-o manieră aleasă și demnă de statul care i-a adoptat și le-a oferit o viață total diferită cu cea pe care au trăit-o într-o fostă țară comunistă.
Reporter: Ce fel de români regăsim în Spania?
Kasandra Kalmann Năsăudean: În majoritatea lor, sunt oameni tineri. Cei care au emigrat în Spania începând cu anii ’90, sunt într-un număr restrâns. Îi putem număra pe degete și au o stabilitate economică bine conturată. Oameni de toată isprava care reprezintă România cu cinste. Sunt cunoscuți în comunitate și respectați atât de către români cât și de către spanioli. După anul 2003, 2005 și-n special după 2007, an în care România a aderat la UE, numărul românilor din Spania a crescut, oficial, la sute de mii, ajungând cea mai însemnată comunitate, ca număr, dintre imigranții din Spania. Mulți vin pentru scurte perioade de timp, revenind apoi în România, și fenomenul se repetă. În drumurile mele prin această țară, am avut norocul să cunosc români extraordinari din mediul asociativ, români care au propria afacere și administrează mici laboratoare de produse din carne, firme de transport, restaurante, baruri sau pensiuni, români care lucrează în servicii domestice sau în construcții, avocați, profesori și medici, români care realizează necondiționat și cu multă dragoste și omenie pentru românii din Spania, treburi demne de toată lauda. Pe toți aceștia, i-am întâlnit în Asturia, Zaragoza, Valencia, Alicante sau Benidorm, în Madrid și Barcelona, în Benissa și Calpe, în Burgos, Almeria și Málaga. Din păcate, în timpurile acestea „mișcătoare” și nesigure, mulți se confruntă cu consecințele neiertătoare ale crizei economice care s-a instalat și în Spania. Am luat la cunoștință și de existența unor ONG-uri românești sau care aparțin altor nații, care, pe “spinarea românilor” inventează tot felul de proiecte pentru aceștia, obținând subvenții și finanțări nerambursabile, bani pe care de fapt îi deturnează în alte afaceri sau în folosul personal. Consider că este o mare bătaie de joc și o totală lipsă de respect care nu trebuie tolerată, iar cei în măsură ar trebui să se sesizeze și să stopeze astfel de situații.
Reporter: Am citit pe prima pagină a Occidentului Românesc faptul că sunteți o publicație independentă, fără afilieri politice sau religioase. Cum ar putea fi tradus acest mesaj?
Kasandra Kalmann Năsăudean: Simplu. Nu ne-am „vândut” politic nimănui, în niciun fel de situație, treburi care sunt la modă printre românii de acasă și mai ales în mass-media românească. Noi milităm pentru cultură, pentru păstrarea tradițiilor și obiceiurilor strămoșești, pentru educație, civilizație, corectitudine, cinste și adevăr, pentru comunicare și colaborare. Apreciem existența partidelor politice, dar colaborăm numai cu reprezentanții acelor partide care întradevăr au realizat câte ceva real și necondiționat pentru români, pentru că există atât în partidul aflat la guvernare cât și în partidele din opoziție, pe lângă majoritatea șmecherilor, a celor care au prăduit și batjocorit nația românească, foarte mulți tineri, cu multă școală și pregătire profesională de excepție care merită toată atenția, respectul și considerația noastră și care, înclin să cred că ei sunt dintre cei care vor putea schimba mentalitățile comuniste ale românilor, care pot institui legi care să transforme societatea haotică și degradantă a României într-o societate civilizată, educată, bazată pe valori reale în toate domeniile. Legat de religie, nu facem discriminări. Suntem deschiși la o colaborare benefică și constructivă cu toți românii, indiferent de culoarea politică sau religioasă. Dar repet, doar cu cei care cred în valorile reale ale unei societăți sănătoase, civilizate și educate și care au demonstrat și demonstrează dăruirea lor necondiționată, lipsită de falsitate și ipocrizie.
Reporter: Ce așteptați de la autoritățile române?
Kasandra Kalmann Năsăudean: În primul rând, să fie trimiși în misiunile diplomatice, oameni care să reprezinte cu cinste România indiferent unde anume în această lume, nu persoane numite politic sau din tot felul de „obligații”. Unii dintre aceștia habar nu au să scrie corect limba română, sunt needucați, au un comportament comunist. Este mare nevoie de reprezentanți ai MAE, care să fie profesioniști în domeniul lor, oameni care, în cei patru sau cinci ani cât durează misiunea diplomatică, să realizeze ceva benefic pentru români, ceva credibil, care să-i ajute și să le îmbunătățească viața, și aici mă refer în mod special la serviciile consulare care, obligatoriu, trebuie să fie de calitate, iar taxele consulare de bun simț. Și un alt aspect extrem de important, să-și aleagă colaboratorii din mediul asociativ, mass-media, și nu numai, ținând cont doar de profesionalismul acestora și de interesele necondiționate. Numai așa, „oportuniștii” de care ne „împiedicăm” la toate evenimentele din comunitate, se vor elimina singuri.
Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, diplomații, potrivit Legii nr. 269 din 17 iunie 2003 publicată în Monitorul Oficial nr. 441 din 23 iunie 2003 privind Statutul Corpului Diplomatic și Consular al României, „Membrii Corpului diplomatic și consular al țării, cu excepția ministrului Afacerilor Externe, a secretarilor de stat și a subsecretarilor de stat, au obligația ca, în exercitarea atribuțiilor ce le revin, să se abțină de la manifestarea în public a convingerilor lor poltice”. Cei care nu respectă legea, consider că nu au ce căuta în misiunile diplomatice. De multe ori, unii dintre ei, ne fac de rușine ca nație și dărâmă tot ceea ce mediul asociativ și noi, cei din mass-media, construim benefic pentru comunitățile românești. Prin materialele de investigații, publicația Occidentul Românesc a mai „pocnit” cu biciul slovelor anumite aspecte negative petrecute spre exemplu, prin consulatul de la Madrid… Trăiesc însă cu speranța că și în acest minister se va realiza o triere a valorilor mult așteptată de către noi toți.
Reporter: În opinia dvs., care trebuie să fie calitățile unui ziarist?
Kasandra Kalmann Năsăudean: În primul rând să aibă studii. Este inadmisibil să acceptăm printre noi, persoane frustrate, fără studii, persoane fără verticalitate și responsabilitate care se vând politic sau în alt mod, sau urmăresc doar să obțină foloase materiale din scandaluri și șantaje mediatice.
Obligația unui jurnalist este să apere adevărul şi să scoată nedreptatea la lumină. Dacă un jurnalist nu iubeşte adevărul şi nu este credincios acestuia, devine unul extrem de periculos pentru societate. Să privim atent în jur și vom vedea aşa numiţi jurnalişti, prezentatori radio şi TV, reporteri care, promovează minciuni, defăimări, imoralitate etc. Obligația jurnalistului este să-i apere pe oameni și să le comunice adevărul, să-i protejeze de minciunile şi nelegiuirile la care sunt expuşi. Dacă cineva nu-i iubeşte pe oameni ca pe sine însuşi, nu poate fi un bun ziarist. Iată de ce unii jurnalişti şi bloggeri devin defăimători notorii şi manipulează cu minciunile la nivel de naţiune. Orice jurnalist trebuie să se întrebe cum le slujeşte oamenilor prin ceea ce scrie şi publică? Le face bine sau rău acestora? Îi aduce la adevăr sau îi robeşte în minciună şi nelegiuire? Apărarea şi proclamarea adevărului implică cea mai grea luptă care s-a dat, se dă şi se va da în această lume. Un jurnalist trebuie să fie întotdeauna conştient de acest adevăr şi să-şi asume riscul luptând până la capăt. Pe față, nu să lovească prin spate!
Lupta pentru adevăr este extrem de grea pentru că adevărul este zilnic expus la atacuri grave. Jurnalistul integru trebuie să fie conştient de această luptă şi să rămână perseverent. Un astfel de jurnalist va realiza numai materiale de calitate înaltă şi nu va fi unul ce aşteaptă să fie împins din urmă de … șefi. Nu va ceda nici în faţa oamenilor sau împrejurărilor care descurajează. Cum poate să apere şi să proclame adevărul cineva care nu are pasiune pentru adevăr? În viaţa noastră intervin oameni, evenimente şi anumiţi factori care afectează într-un fel sau altul pasiunea noastră pentru ceea ce facem. Dar, un jurnalist integru va rămâne pasionat să proclame adevărul şi să slujească oamenilor. Mass-media cere de la specialiştii săi o disciplină de armată. Nici o publicaţie, post de radio sau de televiziune, nu poate rămâne pe podium dacă acestea și cei cu care colaborează, nu respectă disciplina necesară.
Reporter: Ce dorești să le transmiți românilor pe calea undelor?
Kasandra Kalmann Năsăudean: În primul rând multă sănătate, putere de muncă și răbdare la toți românii de acasă și de pretutindeni. Să revină la realitate și să nu se „vândă” ușor. Să nu le fie teamă de nimic și să aibă încredere în ei. Să lupte alături de cei puternici, de cei care au valoare, să elimine prefăcătoria, hoția, șpaga, minciuna și corupția din viața lor.
Reporter: Dar colegilor tăi de la Radio Diaspora Online din Chicago, și în special celor de la Occidentul Românesc din Spania?
Kasandra Kalmann Năsăudean: În primul rând doresc să le mulțumesc pentru că există, și apoi pentru prestația lor necondiționată. Îmbrățișări dragi de departe, o viață lungă lipsită de nevoi, mult noroc în toate și succes în profesiile lor. Și pentru că se apropie Sfintele Sărbători de Paște doresc românilor de acasă și din toată lumea, Paște Fericit alături de cei dragi, înțelegere și multă binecuvântare. Hristos a Înviat!