O fabrică Airbus se deschide într-un mic oraș din România

ghimbav-640x480

Orașul Ghimbav. Foto: Asybaris01 (Wikimedia Commons)

Fabrica de elicoptere militare de transport Airbus, de la Ghimbav, va fi inaugurată săptămâna viitoare, anunță adevarul.ro.

La eveniment vor fi prezenți atât preşedintele Franţei, Francois Hollande, cât și premierul român Dacian Cioloş.

Producția de elicoptere va începe anul viitor, iar compania franceză a anunțat că are deja clienți pentru aparatele de zbor ce vor fi fabricate în România. 21 de specialişti români au absolvit în această vară un curs de pregătire de 11 luni la fabrica Airbus Helicopters de la Marignane, Franţa.

elicopter-airbus-640x480

Elicopter Airbus. Foto: airbushelicopters.ro

Fabrica de la Ghimbav va atinge capacitatea maximă de producţie în 2020, când va livra 15 elicoptere H215 pe an. În 2020, fabrica de elicoptere de la Ghimbav va avea 350 de angajaţi.

Compania a început deja recrutările. La ora actuală, fabrica de la Ghimbav caută tehnicieni, mecanici, inspectori de calitate, electricieni și operatori. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul airbushelicopters.ro.

„Cu aceste aparate de zbor de ultimă generaţie, fabricate în România, Airbus Helicopters ţinteşte piaţa globală a elicopterelor semi-grele la costuri reduse“, a precizat Durand într-un interviu pentru News.ro.

Potrivit acestuia, modelul H215 este un aparat ideal pentru misiuni ale ONU: operaţiuni de lucru aerian, transport utilitar, operațiuni de menținere a păcii, acţiuni umanitare, combaterea incendiilor, transport de persoane, misiuni ale forţelor de poliţie, de căutare şi salvare.

elicopter-airbus-h215-640x480

Elicopter Airbus H215 (de tipul celor care vor fi construite la Ghimbav). Foto: airbushelicopters.ro

Pe lângă producţie, fabrica de la Ghimbav va asigura, în colaborare cu compania IAR, mentenanţa pentru aparatele fabricate.

Proiectul fabricii din Ghimbav, oraș care are în jur de 4.600 de locuitori, a fost făcut de o firmă de arhitectură din Braşov în colaborare cu proiectanţi din Franţa.

Fabrica ridicată în nordul orașului are o suprafaţă de aproape 3 hectare, iar halele de producţie ocupă 9.600 de metri pătraţi. Fabrica include spații pentru depozitarea, producţia şi testarea elicopterelor, dar şi spaţii pentru birouri.

Airbus are 55.000 de angajaţi şi produce avioane şi elicoptere în 16 ţări.