Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, s-a întâlnit cu tineri etnici români din comunitățile istorice

MAE2480-1024x678 [640x480]

Ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, s-a intâlnit astăzi, 28 iulie 2014,  cu tineri etnici români din comunitățile istorice, participanți la proiectul “Tabără de cultură  şi civilizație românească”. Proiectul este  iniţiat de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni şi este derulat în parteneriat cu Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Ambasada României în Republica Croată, Consulatul General al României de la Cernăuți şi Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți.

Scopul proiectului, la care participă 27 de tineri etnici români veniţi din Ucraina (regiunea Transcarpatia și din Cernăuți)  şi Croaţia (din comunitatea de români băieși),  însoțiți de profesorii îndrumători, este acela de a crea și de a menține legătura între etnicii români, dar și dintre aceștia și românii aflați pe teritoriul țării natale, prin întregirea și aprofundarea perspectivei acestora asupra spațiului românesc.

La întâlnirea de astăzi, oficialul roman i-a asigurat pe toţi cei sosiţi din comunităţile istorice  de întregul său sprijin pentru păstrarea identităţii naţionale, a culturii şi limbii române.

„Oriunde ne-am fi născut, prin venele noastre curge sânge românesc şi vom rămâne pururi români. Rădăcinile noastre nu pot fi smulse de nimeni, aşa după cum am văzut din istorie. Suntem români şi punctum”, a declarat ministrul delegat pentru românii de pretutindeni.

Reprezentantul comunităţii băiaşe din Croaţia, Zeliko Balogh,  a declarat că de sute de ani băiaşii nu ştiu să scrie sau să citească româneşte dar sunt conştienţi că limba lor maternă este limba româna şi vor să o înveţe pentru a o transmite mai departe.

Acest lucru a fost susţinut şi de  unul dintre profesorii din regiunea Transcarpatia din Ucraina, Dan Hanna, care a precizat că păstrarea românismului începe din familie şi este continuat la şcoală, iar acest lucru se face prin strădania profesorilor din şcolile româneşti din zonă.

La finalul întâlnirii, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a acordat diplome tuturor celor prezenţi şi le-a oferit cărţi în dar.

‘Tabăra de cultură și civilizație românească’ se desfăşoară în perioada 26 iulie – 01 august 2014 la centrul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi de la Crevedia și la sediul acestuia din București şi se concretizează prin cursuri de cultură şi civilizaţie românească.

Vizionează mai multe, aici:

http://www.mae.ro/node/28048