Mesajul președintelui Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni – 29 Mai 2016

35

klaus-iohannis

„Dragi români,

În ultima duminică din luna mai sărbătorim Ziua Românilor de Pretutindeni, zi în care ne simţim mai aproape unii de alţii, mai solidari cu aceia dintre noi care trăiesc departe de țară.

Îmi doresc mai mult decât oricând să ne exprimăm dragostea de țară, fiind mai buni, mai responsabili, făcând lucrurile mai temeinic, având mai mare grijă unii de alţii, pentru ca România noastră să devină puternică, prosperă, un loc în care să vă întoarceți cu drag și cu speranță.

Știu că prin muncă, tenacitate, ambiție și curaj, voi, românii plecați în afara granițelor, aduceți valoare comunităților în care trăiți și faceți cinste României, în numeroase domenii. M-aş bucura ca experienţa pe care aţi dobândit-o în străinătate să poată fi pusă în slujba ţării noastre.

În acest sens, am cerut deja Guvernului o Foaie de Parcurs pentru a face din Diaspora o “prioritate naţională” în mod real. Astfel, nu vom irosi potenţialul românilor de peste hotare, care pot contribui la dezvoltarea României, fie întorcându-se în ţară, fie reprezentând imaginea ei în lume.

Pe unii români circumstanțe istorice nefericite i-au despărțit de țară și este datoria noastră să-i sprijinim pentru a-și păstra identitatea, tradițiile și cultura. Iar pe cei care au ales pentru moment să trăiască și muncească peste granițe trebuie să-i susținem pentru ca drepturile și libertățile să le fie apărate.

Vă invit pe toţi, indiferent dacă trăiţi în ţară sau în afara ei, să fiţi „buni români”, să construiți, să fiți uniți, să vă apărați valorile, pentru ca împreună, cu răbdare, să construim o altă Românie, așa cum ne-o dorim.

La mulţi ani români, de aici sau de departe!”

                                                            *  *  *

Acest mesaj poate fi citit la manifestările pe care le organizaţi cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni!

Vă mulţumim pentru că sărbătoriţi această zi şi nu uitaţi să vă înscrieţi la concurs!

Concurs pentru proiecte organizate în diaspora cu ocazia „Zilei Românilor de Pretutindeni“

Dacă organizaţi evenimente, manifestări sau proiecte care marchează Ziua Românilor de Pretutindeni şi sunteţi ”asociaţie”, persoană fizică sau canal mass-media de limba română, vă puteţi înscrie într-un concurs care vă premiază… dragostea de ţară.

Se caută creativitate în promovarea imaginii României și a cetățenilor români în străinătate, a valorilor autentice românești, tradiționale, artistice sau academice, într-un cuvânt, a identităţii româneşti în Diaspora.

Dosarele vor fi selectate în cadrul unei prime faze naționale, organizată pe ţări, urmând ca acele dosare desemnate câștigătoare la faza națională să fie înscrise într-o fază finală la nivel global.

Cele două mari premii puse în concurs în faza finală sunt pentru:

– cel mai bun proiect organizat de o asociație românească/persoană fizică/grup informal din Diaspora, în valoare de 5 000 EUR;

– cel mai bun proiect de media de limba română din statele de reședință (presă scrisă sau online, canale audio și tv), în valoare de 5 000 EUR.

Documentele pe care trebuie să le conţină dosarul de înscriere în concurs pot fi consultate aici: http://icr.ro/pagini/premii-pentru-proiectele-organizate-in-diaspora-romana-cu-ocazia-zilei-romanilor-de-pretutindeni

Dosarul complet poate fi transmis online până la data de 13 iunie 2016, prin e-mail la adresa: ziuaromanilor@icr.ro