Matthijs van Bonzel: Este important ca România să investească în infrastructură, sănătate şi educaţie

Matthijs van Bonzel

Matthijs van Bonzel a vorbit marţi, în ultima sa conferinţă de presă ca ambasador al Olandei la Bucureşti, despre efectele Codului Fiscal asupra mediului de afaceri şi a afirmat că este important ca banii de la buget să fie investiţi în „domeniile cu slăbiciuni, nu să fie daţi înapoi oamenilor”.

Întrebat ce părere are despre discuţiile din România pe tema Codului Fiscal, diplomatul olandez a subliniat necesitatea investiţiilor în România. „Este important ca România să investească în infrastructură, sănătate, educaţie. Investiţiile sunt necesare, toată lumea este de acord. Dacă aveţi bani publici, aş sugera să investiţi acei bani publici în domeniile cu slăbiciuni, nu să-i daţi înapoi oamenilor. Ar putea fi un mix, să daţi o parte înapoi oamenilor, ca să aibă mai mulţi bani de cheltuit, dar întrebarea e cât de mulţi. Banii publici există pentru a face chestiuni publice, nu să fie daţi înapoi oamenilor”, a spus Matthijs van Bonzel.

Referitor la investitorii olandezi, ambasadorul a spus că aceştia văd România ca pe „o ţară care se dezvoltă”. Diplomatul a mai spus că, din discuţiile sale recente cu mai mulţi oameni de afaceri olandezi, a reieşit că România ar putea să atragă unii investitori care se află momentan pe piaţa asiatică, fără să depună eforturi prea mari, având în vedere că multe ţări din Asia nu se descurcă foarte bine.

„Regulile pe care le avem în UE, să facem competiţia liberă posibilă, sunt cruciale. Ca societate, ca guvern, dacă respecţi aceste reguli şi arăţi asta investitorilor privaţi, ei vor veni, vor investi”, a spus van Bonzel, dând exemplul Constanţei.

„Rotterdam a vrut să colaboreze cu Constanţa, dar a preferat Istanbulul. Voiau să lucreze cu Constanţa, din motive evidente, dar momentan, lucrează cu Istanbul, dar asta nu exclude posibilitatea în viitor. Noi urmărim acest aspect mereu, care este climatul, dacă lucrurile se înbunătăţesc”, a spus ambasadorul.

Diplomatul olandez a spus că nu trebuie să fie un mediu de afaceri perfect, dar trebuie să fie nişte minime condiţii îndeplinite pentru atragerea investitorilor. De asemenea, Matthijs van Bonzel a mai spus că lucrurile se înbunătăţesc gradual în România şi că există perspective pentru investitori.

Referitor la oportunităţile de afaceri din România, diplomatul a spus că turismul medical are toate premisele să se dezvolte în România.

„Este un domeniu în care România este competitivă şi este foarte foarte promiţător, mai exact turismul medical. Am văzut acest lucru întâmplandu-se în Costa Rica. (…) Poţi să faci acelaşi lucru şi aici, în Deltă sau în Transilvania. Este una din cele mai frumoase părţi ale Europei, aveţi ambele comori: Delta şi Carpaţii”, a spus van Bonzel.

Ambasadorul Olandei la Bucureşti, Matthijs van Bonzel, a mai declarat într-o conferinţă de presă, că ţara sa va fi de acord cu aderarea României la spaţiul Schengen, după ce va îndeplini toate condiţiile, adăugând că, în opinia sa, mult mai importantă este economia, care poate aduce bunăstare.

Ambasadorul, aflat la finalul mandatului din România, a spus că „din toate regulile din UE, Schengen este un capitol particular”, iar Parlamentul olandez ar fi de acord cu aderarea României la Schengen, după ce România va îndeplini toate cerinţele referitoare la integrarea europeană, discutate în 2007, şi va rezolva toate problemele semnalate în Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).