Madrid: Protest al pensionarilor faţă de politica de austeritate a guvernului

72

În zgomotul provocat de fluiere şi claxoane, câteva mii de persoane au manifestat luni seară la Madrid pentru apărarea pensiilor şi împotriva politicii de austeritate a guvernului de dreapta, acuzat că „fură” de la cei mai vulnerabili. Revenind asupra promisiunii făcută anul trecut în timpul campaniei electorale cu privire la acest subiect foarte sensibil, guvernul lui Mariano Rajoy a anunţat în noiembrie o reevaluare a pensiilor pentru 2013 cu mult sub rata inflaţiei.

Pe străzile Madridului, pensionari şi persoane în vârstă au ieşit în număr mare luni pentru a exprima furia în cadrul acestui nou protest convocat de sindicate. „Vor să ne lase în izmene”, spune un pensionar în vârstă de 90 de ani numit Jacinto, care refuză să îşi dea numele de familie însă povesteşte că la vârsta de 14 ani a luptat împotriva forţelor generalului Franco în Războiul Civil (1936-1939). „Cei din PP vor să ne ia mai mult, ne-au minţit în totalitate”, adaugă acesta, acuzând Partidul Popular al lui Mariano Rajoy.

Angajat într-o reducere a deficitului public care prevede economii de 150 de miliarde de euro între 2012 şi 2014, guvernul a decis până la urmă să limiteze reevaluarea pensiilor sub rata inflaţiei. Astfel, în 2013, pensiile din regimul general vor creşte cu 1 la sută iar cele sub 1.000 de euro vor fi reevaluate cu 2 la sută. Manifestaţiile faţă de austeritatea guvernamentală au devenit obişnuite la Madrid şi în alte oraşe din Spania unde se succed marşuri ale medicilor în grevă, ale profesorilor şi ale angajaţilor în justiţie.