Madrid: Prima ediție a Festivalului de folclor internațional „Se întâlnește dor cu dor” – Un succes de excepție

7

VINUEZA-3576 [640x480]

FOTO: Ionela Bolbos și Bogdan Nistor

Federația Asociațiilor de Români din Spania (FEDROM) a organizat sâmbătă, 19 septembrie și duminică, 20 septembrie,  prima ediție a Festivalului de folclor internațional „Se întâlnește dor cu dor”, în Centrul Cultural La Jaramilla din Coslada (o localitate din apropierea Madridului cu o importantă comunitate românească) la care, au participat aproximativ 800 de persoane din Coslada dar și din localitățile apropiate.

Deschiderea festivalului (coordonat de Ica Tomi), a fost efectuată de către Excelența Sa, domnul Ion Vâlcu – Ambasadorul României în Regatul Spaniei, Manuel Marin – consilier în cadrul departamentului de Participare Cetățenească, Educație și Cultură din primăria Coslada și Miguel Fonda Ștefănescu – președinte FEDROM.

VINUEZA-3578 [640x480]

FOTO: De la stânga, la dreapta: Manuel Marin – consilier primăria Coslada, Ion Vâlcu – Ambasadorul României în Regatul Spaniei, și Miguel Fonda Ștefănescu – președinte FEDROM

Pe parcursul celor douăzile cât s-a desfășurat festivalul, cei prezenți au avut posibilitatea să viziteze o expoziție de artizanat – Ica Tomi și Eugenia Mateescu, ceramică și pictură -Nicoleta Kirilă Minca, precum și artă modernă – Elena Ninerică, și să participe la diverse momente artistice.

Zilele Festivalului de folclor internațional Se întâlnește dor cu dor” s-au încheiat în fiecare seară după orele 18:00, cu spectacole de muzică și divertisment.

Ion Crețeanu (unul dintre ultimii cobzari din România), a emoționat profund publicul cu repertoriul său, și în mod special cu interpretarea de exceptie a Baladei lui Brâncoveanu, iar Domnica Dologa (membră a ansamblului Dor Românesc din Bistrița), a ridicat sala în picioare și a emoționat până la lacrimi publicul.

VINUEZA-3769 [640x480]

FOTO: Maestrul Ion Crețeanu 

VINUEZA-4001 [640x480]

FOTO: Domnica Dologa – Membră a ansamblului Dor Românesc din Bistrița

Alături de cei doi artiști consacrați au evoluat: Grupul Mystic Madrid (Ionuț Tomoioagă și Marius Țugurlan), Nicolae Petriman – maestru al taragotului, Nelu Boboilă (cu un repertoriu din Ardeal) și Compania de Folclor „Balcan”, alături de grupul bulgăresc Trio Triada.

VINUEZA-3629 [640x480]

FOTO: Trio Triada – Bulgaria

Grupul artistic de copii ai asociației „ProVitaLex” a interpretat o suită de dansuri populare avându-i ca solişti pe Monica și Andres Popa (mamă și fiu).

Valentina Florea și Carolina Gonzalez, de la grupul „Sal y pimienta”, au dansat sevillana „La boda de Luis Alfonso”.

VINUEZA-3872 [640x480]

FOTO: Valentina Florea și Carolina Gonzalez / grupul „Sal y pimienta”

Formația artistică a Asociației „Dor Român”, din Arganda del Rey a interepretat o suită de dansuri românești, iar solistul Macedon Botârlă, aparținând grupului a delectat publicul cu cântece populare tradiționale cunoscute.

VINUEZA-3896 [640x480]

„Ballet Ecuadoriano Renacer” a prezentat un program inspirat din cultura tradițională ecuadoriană și o au oferit o surpriză extrem de plăcută și apreciată de public, încheind programul cu o piesă a lui Gheorghe Zamfir.

SALGADO-5200 [640x480]

Spectacolele au fost prezentate de Ionela Bolbos și Bogdan Nistor. Aceștia au purtat costume populare autentice din Ardeal și Oltenia, vechi de peste 50 de ani.

Important!

– Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Direcției de Emigrație din Comunitatea Madridului și a primăriei din Coslada.

– Sponsorul principal al acestui eveniment a fost domnul Iulian Tirsoana – liderul Companiei Romproduct Activ care a oferit pe durata a celor două zile cozonaci și produse românești spre deliciul publicului.

– Singura instituție din România care a sprijinit acest festival a fost Institutul Frații Golescu!

– Festivalul de folclor internațional Se întâlnește dor cu dor” – două zile în care Teatrul Jaramilla a fost un colț de România în care străinii au avut posibilitatea să cunoască aspecte din cultura românească iar românii prezenți să descopere câte ceva din cultura Bulgariei și a Ecuadorului.

Impresii

Interpreta de muzică populară Domnica Dologa a fost impresionată de publicul prezent în număr atât de mare la spectacol: „Publicul a fost minunat. Deși nu sunt prima oară în Spania, descopăr de fiecare dată atunci când cânt pentru români, oameni iubitori de tradiții și vă mărturisesc cu bucurie în suflet că în aceste seri i-am simțit mai aproape ca niciodată. Le mulțumesc celor de la FEDROM pentru invitație și în special Icăi Tomi care mi-a dat posibilitatea să le dăruiesc românilor de aici frânturi din bogatul folclor românesc. Voi veni cu drag să cânt pentru români de fiecare dată când voi fi invitată”.

Maestrul cobzar Ion Crețeanu a mărturisit că a fost un eveniment special: „Vreau să vă mărturisesc ceva impresionant. Cobza mea nu a cântat pentru oameni, a cântat pentru suflete. Sunt copleșit să văd atâția oameni dornici de frumos. Mulțumesc FEDROM-ului pentru că a organizat acest eveniment și mă simt onorat că am fost invitat să particip. De-a lungul carierei mele am întâlnit mulți oameni, dar rar mi-a fost dat să întâlnesc atâta sete de tradiții. Sublim, nu am cuvinte să descriu acest minunat public pentru care am cântat la Coslada”.

Miguel Fonda Ștefănescu, președintele FEDROM a declarat că federația își propune ca alături de asociațiile componente să îndeplinească principalul său obiectiv, „frânturi de suflet și simțire românească, atât pentru romanii din Diaspora, minoritățile etnice și românii din comunitățile istorice romanești”. „Cred că am reușit cu acest festival să îndeplinim parte din obiectivul nostru. Nu ne vom opri aici. Succesul acestui eveniment ne-a impulsionat ca și pe viitor să organizăm manifestări prin care să le reamintim românilor bogăția folclorului românesc și a tradițiilor noastre. Le mulțumesc tuturor celor care au participat la festival și mă bucur că munca noastră a fost răsplătită de bucuria spectatorilor cu ropote de aplauze”, a mai adăugat Miguel Fonda Ștefănescu.

Ica Tomi – vicepreședinte FEDROM și coordonatoarea festivalului: „Organizarea unui astfel de eveniment presupune o muncă istovitoare, dar când am văzut cum s-au ridicat românii din sală, când le-am văzut lacrimile de bucurie și de emoții auzind cântecul lui Gheorghe Zamfir interpretat de doi ecuadorieni, zâmbetele de fericire și bucuria de a fi împreună, am zis că a meritat tot efortul. Mărturisesc că am trăit intens atât muzica populară cât și bucuria românilor fericiți. Îmi doresc, prin intermediul FEDROM, să ofer fiecărui artist român din Spania posibilitatea de a ajunge acolo unde îi este locul: alături de public. La FEDROM mereu încercăm să creăm punți de legătură cu România, de aceea în cele două zile de spectacol au urcat pe scenă atât grupuri și interpreți din Spania, care sunt foarte talentați și merită pe deplin să fie promovați, cât și interpreți consacrați din România. Îmi doresc să reușesc ca fiecare crâmpei de România din Spania să ajungă la sufletele românilor însetați de frumos”.

Transmite: Biroul de presă al FEDROM Spania

FOTO: Vinueza / Salgado