Madrid: Lansarea romanului Cercanías de Marin Mălaicu-Hondrari la librăria Tipos Infames
Institutul Cultural Român de la Madrid și Editura Traspiés organizează joi, 18 iunie, lansarea romanului Cercanías de Marin Mălaicu-Hondrari la librăria Tipos Infames din Madrid în prezența autorului, a eseistului și criticului literar Mercedes Monmany și a traducătorului și profesorului Enrique Nogueras. Romanul, publicat cu titlul Apropierea la Editura Cartea Românească (2010) și tradus în limba spaniolă de Elena Borrás, a fost nominalizat la Premiile Radio România Cultural (2011) și s-a aflat pe lista publicațiilor finaliste pentru Premiile „Observator Cultural“ (2011).
„Romanul alternează perspectiva fiecărui personaj asupra acestor peripluri (ultrasimplificate aici), trasee și traiectorii pasionale în căutarea literaturii, a vieţii sau a dragostei. O adevărată ţesătură de călătorii şi iubiri întinse între Transilvania, Berlin, Córdoba, Madrid şi Buenos Aires, pânza (inter)continentală, în care sunt prinse toate personajele (de patru naţionalităţi diferite) prin acea forţă stranie a hazardului şi a coincidenţelor care face ca, la un moment dat, fiecare să afle şi să se afle în apropierea celuilalt, căutându-se sau doar intersectându-se.“ Marius Chivu, în Dilema Veche.
Marin Mălaicu-Hondrari (Sângeorz-Băi, 1971) este poet, prozator și traducător. Anterior romanului Apropierea, mai publicase Zborul femeii pe deasupra bărbatului (poeme, Editura Eikon, 2004 – Premiul Uniunii Scriitorilor, Filiala Cluj), Cartea tuturor intențiilor (roman, ediția I, Editura Vinea, 2006; ediţia a II-a, Editura Cartea Românească, 2008), La două zile distanță (poeme, Editura Charmides, Bistrița, 2011 – premiul revistelor Poesis International și Transilvania) și Lunetistul (roman, Editura Polirom, 2013 – Premiul pentru Literatură al orașului Bistrița, 2013). Alături de regizorul Tudor Giurgiu, Mălaicu-Hondrari a scris un scenariu după romanul Apropierea. Mălaicu-Hondrari este și traducătorul în limba română a unor autori de limbă spaniolă precum Mario Vargas Llosa, Luis Landero, Enrique Nogueras sau Care Santos.
Mercedes Monmany (Barcelona, 1957) este eseist și critic literar, specializată în literatura contemporană, îndeosebi cea europeană. A tradus din limbile italiană și franceză autori precum Leonardo Sciascia, Attilio Bertolucci, Francis Ponge și Philippe Jaccottet. Scrie o cronică săptămânală la suplimentul cultural al cotidianului ABC și colaborează frecvent cu revistele Letras Libras și Vanguardia Dossier.
Enrique Nogueras Valdivieso (Granada, 1956) este doctor în filologie romanică, cadru didactic la Universitatea din Granada și profesor invitat la diverse universități românești. Interesul lui Enrique Nogueras pentru literatura română și relația acesteia cu literatura spaniolă l-au determinat să organizeze numeroase evenimente literare la Universitatea din Granada De asemenea, a contribuit activ la deschiderea Lectoratului de limba română la Universitatea din Granada, aflat în rețeaua de lectorate gestionate de Institutul Limbii Române. Enrique Nogueras traduce din portugheză și franceză, dar și din limba română. Printre titlurile traduse din limba română amintim Cinco poemas de Marin Mălaicu-Hondrari, Eliza a los once años de Doina Ruşti, în colaborare cu Oana Ursache, La posada de Manhuiol de I. L. Caragiale, în colaborare cu Elena Borrás.
Promovarea literaturii românești actuale și clasice în Spania
Această lansare face parte din strategia ICR Madrid de promovare a literaturii românești, contemporane, dar și clasice. ICR Madrid încurajează traducerea în limba spaniolă a scriitorilor români prin organizarea de seminarii de traductologie și lecturi publice din creația scriitorilor contemporani, dar și prin promovarea traducerilor literare din limba română, promovarea activă a programelor ICR adresate traducătorilor și editorilor, încurajarea studiului limbii române printr-o ofertă variată de cursuri.
Detalii suplimentare puteți obține la:
Institutul Cultural Român de la Madrid
Telefon: +34 917 589 566