Madrid: Esperanza Aguirre, liderul filialei Partidului Popular a demisionat pe fondul acuzaţiilor de corupţie

GRA146 MADRID 14 02 2016 - La presidenta del PP de Madrid Esperanza Aguirre ha presentado hoy su dimision en el cargo tras las informaciones aparecidas en los ultimos dias sobre esta formacion que le han llevado a asumir su responsabilidad politica Aguirre ha comparecido en la sede Genova ante los periodistas a las 14 22 horas en una convocatoria que no estaba anunciada En su comparecencia Aguirre ha dicho que la gente quiere gestos y su obligacion es asumir su responsabilidad politica aunque ha explicado que no tiene ninguna responsabilidad material ni puede estar encausada en nada EFE Luca Piergiovanni

Esperanza Aguirre, liderul filialei din Madrid a Partidului Popular a demisionat duminică, 14 februarie, pe fondul anchetării membrilor formaţiunii sale politice, acuzaţi de acte de corupţie.

În urma unei investigaţii privind acte de corupţie, în luna ianuarie 2016, poliţia a arestat 24 de persoane, majoritatea având legături cu PP, în Comunitatea Valenciană pe fondul dării de mită în schimbul obţinerii de contracte cu instituţiile publice.

„Corupţia distruge în totalitate partidul”, a declarat Aguirre, la o conferinţă de presă. „Gravitatea acestor acuzaţii, deşi nu sunt încă validate, mă obligă să-mi prezint demisia”, a anunţat liderul spaniol.

Esperanza Aguirre, cu o carieră politică de peste 30 de ani, a declarat că nu este implicată în cazul de mită şi spălare de bani în care sunt anchetaţi membri din filiala PP, dar îşi asumă responsabilitatea pentru acest caz, motiv pentru care a demisionat din funcţia de lider.

Demisia lui Aguirre vine într-un moment delicat pentru Rajoy, care poartă mai bine de două luni negocieri cu alte partide pentru a forma o coaliţie de guvernare, pentru că, în caz contrar, ar putea fi organizate noi alegeri.

Partidul lui Rajoy a pierdut majoritatea parlamentară în alegerile din decembrie, după ce partide nou-înfiinţate au candidat împotriva corupţiei promovate de PP.