José Carreras va susţine ultimul său concert în România

38

carreras

José Carreras, care va susţine ultimul său concert în România, la complexul Romexpo din Bucureşti, pe 26 noiembrie, de la ora 20.00, vrea să vadă Marea Neagră şi să viziteze Castelul Bran, înainte de eveniment, informează organizatorii, Music Management Event.

Carreras s-a arătat interesat să vadă Marea Neagră şi să viziteze Castelul Bran. Tenorul va sosi în România cu câteva zile înainte de concert, pentru a fi sigur că îşi va îndeplini dorinţele.

Totodată, organizatorii spun că împătimiţii muzicii clasice care vor veni la concertul din 26 noiembrie, de la complexul Romexpo, vor avea parte de o surpriză. După ce tenorul a cântat în limba chineză, fiind acompaniat de celebrul pianist Lang Lang, cu ocazia unei gale transmise de postul naţional din China, acesta se gândeşte să interpreteze o piesa în limba română la concertul de la Bucureşti.

Potrivit organizatorilor, s-au epuizat deja biletele reduse cu 15%. Tichetele pot fi achiziţionate online, de pe www.eventim.ro, şi din reţeaua magazinelor partenere (Orange, Vodafone, Domo, Germanos, librăriile Cărtureşti şi Humanitas, Carrefour şi benzinăriile OMV). Preţul biletelor variază, în funcţie de categorie: VIP – 864 de lei, categoria I – 702 lei, categoria a II-a – 594 de lei, categoria a III-a – 432 de lei, categoria a IV-a – 270 de lei.

José Carreras a sărbătorit, în 2014, prin rolul său din noua opera „El Juez” („Judecătorul”) revenirea pe scenă. Ovaţii la scenă deschisă, spectacol cu casa închisă şi cronici ce raportau o „revenire de vis” i-au marcat întoarcerea după o absenţă de aproape opt ani. În ianuarie 2015, Carreras a repetat acest succes, prin reprezentaţii la prestigioasa Opera Mariinsky din Sankt Petersburg (Rusia) şi alte spectacole în diverse ţări.

După acest succes, José Carreras a demarat turneul mondial „O viaţă dedicată muzicii” („A Life in Music”), iar, pe 26 noiembrie, va concerta pentru ultima dată în România, potrivit organizatorilor evenimentului.

Împreună cu una dintre cele mai mari orchestre simfonice din Europa, Carreras va oferi un concert alcătuit din melodii celebre ale perioadei „Belle Époque” şi din celebre arii de operă, operetă şi din musical. Mai multe informaţii despre concert se găsesc pe site-ul www.musicevent.ro.

José Carreras s-a născut pe 5 decembrie 1946, în Barcelona, Spania, iar, 28 de ani mai târziu, după interpretarea rolului Pinkerton din „Madame Butterfly”, la New York City Opera, era ovaţionat şi adulat atât de public, cât şi de critici. José Carreras a făcut parte şi din proiectul „Cei trei tenori”, alături de Placido Domingo şi Luciano Pavarotti, cu care a început în 1990 o serie de concerte foarte populare, care au continuat până în 2003, când Pavarotti s-a retras din cauza unor probleme de sănătate.

Cariera sa cuprinde peste 60 de roluri interpretate pe marile scene muzicale ale lumii, dar şi înregistrări cu mari artişti care au activat în afara ariei muzicii clasice, precum Diana Ross, Klaus Meine, Charles Aznavour şi Sarah Brightman.

José Carreras a început să cânte la vârsta de 8 ani, când a interpretat cunoscuta arie din „Rigoletto”, de Giuseppe Verdi, „La donna è mobile”, piesa care va rămâne una dintre favoritele repertoriului său. Era fascinat de Mario Lanza, pe care îl văzuse în rolul titular al filmului „Caruso”, consacrat vieţii marelui tenor italian.

După studii la Conservatorul de Muzică din Barcelona, a debutat în 1970, cu rolul Flavio din „Norma”, de Vincenzo Bellini, cu Montserrat Caballé în rolul principal. Remarcat, a fost invitat de celebra soprană să cânte în „Lucrezia Borgia”, de Gaetano Donizetti, primind primul său rol principal – Gennaro. Şi tot alături de ea, a cântat pentru prima dată la Londra, în „Maria Stuarda”, de Gaetano Donizetti, şi apoi în alte 15 producţii.

Consacrarea internaţională a venit repede, fiind invitat pe multe dintre principalele scene lirice ale lumii. În 1972, şi-a făcut debutul american, în rolul Pinkerton din „Madame Butterfly”. A fost ovaţionat atât de public, cât şi de criticii de peste ocean. La 28 de ani interpretase deja 24 de roluri principale de tenor. Presa îl adora, iar chipul său apărea în multe publicaţii cunoscute din lume.