Italia: Festivalul Internațional Propatria – „Tinere Talente Româneşti” și-a redeschis porțile

 

propatria [640x480]

Începând cu 26 septembrie și până pe 17 octombrie un program bogat de evenimente cu intrare gratuită care se vor desfășura la Roma în locații de prestigiu va marca această ediţie aniversară.

Festivalul este organizat şi promovat de către Asociaţia culturală româno-italiană Propatria în colaborare cu Ambasada României în Italia, este susţinut de Ministerul de Externe al României, prin Departamentul Românilor de Pretutindeni și se bucură de numeroase patronaje acordate de către importante  instituţii din Italia: Senatul Republicii, Camera Deputaților, Regiunea Lazio, Primăria Romei – Sectorul I, Federația italiană de Șah.

Festivalul, născut cu scopul de a încuraja și promova tinerii români talentați din diaspora, anul acesta, pentru prima oară deschide ușile și celorlalte comunități de pe teritoriul capitalei Italiei, dând viață unui spectacol intercultural, inaugurând în acest mod o  nouă abordare a integrării și a enormelor energii legate de dialog și de o nouă concepție de cetățenie.

Gala PROPATRIA va fi, ca în fiecare an, punctul culminant al Festivalului și va  avea loc  sâmbătă 17 octombrie la Teatrul Cassia, via Santa Giovanna Elisabetta, 69 începând cu orele 17:00.

Protagoniştii vor fi tinerii şi adolescenții români talentați, cu reședinţa în diaspora, care s-au afirmat obținând rezultate remarcabile la nivel local, regional sau național în muzică, arte vizuale, sport sau alte domenii.

Ne face plăcere să  anticipăm doar câteva momente din după amiaza intensă care va preceda evenimentul. Începând cu ora 17:00 partida de șah simultan cu Campioana Naţională a Italiei în anul 2015, Daniela Movileanu și proiecţia filmului „Revederea” realizat în cadrul proiectului „Tabăra de Film” (România) ajuns anul acesta la cea de a 5-a ediţie,  realizat de Bogdan Alexe și Tiberiu Rotărescu. Va urma spectacolul care va cuprinde  momente muzicale și artistice susţinute de către  tinerii participanţi și vor fi proiectate, de asemenea, scurte înregistrări video și montaje fotografice cu momentele reprezentative din pregătirea lor și succesele obţinute.

De asemenea, în incinta teatrului, publicul va avea plăcerea să admire operele pictorului de succes de origine română din Republica Moldova, Igor Sava.

Gala va fi prezentată de către Emanuela Ionică, actor dublator, câstigătoarea premiului „Cea mai bună voce feminină a anului 2014” pentru dublarea personajului principal în „Hoaţa de cărţi”, și de asemenea, vocea oficială în Italia a „Violetei”, fenomenul cult Disney atât de îndrăgit de către adolescenţi.

Juriul va fi alcătuit din 9 membri, specialişti în diverse domenii ale artei precum şi reprezentanţi instituţionali.

Președinta juriului va fi  E.S. Doamna Dana Manuela Constantinescu, Ambasadorul României în Italia, juriul fiind alcătuit de:  Şoimiţa Lupu (balerină), Tatiana Covor (scriitor), Elena Postelnicu (Radio România), Bogdan Alexe (producător, Tabăra de Film),  Catalina Diaconu  (pianist, profesor la cursurile preuniversitare ale Conservatorului Santa Cecilia din Roma), Conte Fernando Crociani  Baglioni (jurnalist), Giovanni Iorio Giannoli (profesor, Universitatea Tor Vergata, Roma), Michela Becchis (critic de artă).

Premiile Festivalului Propatria

– 3 trofee Propatria pentru excelenţă;

 *Câstigătorii trofeelor vor fi invitați speciali ai ediţiei a VI-a 2016

– 1 premiu special oferit de către sponsorul oficial al evenimentului;

– 1 premiu special de specializare pianistică „Cu România în suflet” acordat de către Directorul Artistic al Festivalului, M° Cătălina Diaconu.

– se vor acorda plachete onorifice și diplome tuturor participanților;

Totodată vor fi premiate societățile, școlile și cluburile de apartenență.

                                                                                      //

După o avanpremieră în Toscana, la Cetona,  cu un Master class și un concert final  desfășurat în perioada  7-13 septembrie, M° Cătălina Diaconu, profesor de pian la Conservatorul Santa Cecilia și Director Artistic al Festivalului, a deschis manifestația cu un concert de muzică clasică susținut de cei mai buni elevi ai săi pe data de 26 septembrie în superba curte a Palatului Chigi din Formello.

Programul Festivalului continuă pe data de 7 octombrie cu  concertul Armonii românești susținut de către Lavinia Bocu (mezzosoprano – România), Pietro Roffi (acordeon Bayan – Italia) și Gaetano Falzarano (clarinet – Italia) în superba atmosferă oferită de Sala Baldini în piazza Campitelli, 9.

Un proiect de recital vocal-instrumental, voce-clarinet-acordeon, unic prin specificul melodiilor incluse în repetoriu. Aranjamente şi prelucrari folclorice ale compozitorului român Tiberiu Brediceanu, care au fost transcrise special pentru vocea mezzosopranei şi cele două instrumente de către Mugurel Scutăreanu, violonist, dirijor şi compozitor român. T.Brediceanu (1877-1968) – autor al unor cântece intense, pasionale, ale căror versuri vorbesc despre iubiri bântuite, despre trădare şi reconciliere, despre relaţii dintre mame şi fii, despre armonia omului cu natura. Sunt prelucrări folclorice, cântece vesele, în cea mai pură tradiţie de petrecere ţărănească, inclusiv “doina”- forma cea mai autentică şi caracteristică a muzicii populare româneşti.

Pe 8 octombrie un alt concert, de data aceasta de pian, o „Călătorie muzicală prin secole” susținut de către artista sudcoreană Jieun LEE, câștigătoarea Primului Internațional Music Competition “Dinu Lipatti” 2015 (Roma) și a Premiului Special “Festival Internațional Propatria – Tinere Talente Românești”. Concertul va avea loc la Sala Baldini, piazza Campitelli, 9.

//

Partenerii media ai proiectului: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, TVR- Internaţional, Radio România, PiùCulture, Cealaltă Românie.

La realizarea Festivalului au colaborat asociaţii şi organizaţii din România, Italia, Spania, Republica Moldova: Biroul reprezentativ al Autorității Naționale de Turism România, “Tăbăra de Film”, “Piccole Stele Cantano”, Fundația “Cantiere d’Arte Montepulciano”, Institutul de muzică din Montepulciano, IRFI Onlus, ADGRI, Proloco Cetona, As. Dacia, As. Spirit Românesc, FARI, Comitato per un centro interculturale a Roma, Conservatorio di Santa Cecilia, Liga Studenților Români din Străinătate.

Media Partners: Agerpres, Radio Romania, TVRinternaţional, Cealaltă Românie, PiùCulture.

INFO www.propatriavox.ittel. 0039-3289599204 – info@propatrivox.it

https://www.facebook.com/Festival-Internazionale-Propatria-Giovani-Talenti-Rumeni-374878719295312/timeline/

DRPRomania, www.facebook.com/dprrpromania

Transmite:

Biroul de presă, ufficiostampa@propatriavox.it

OFFICINA DELLE CULTURE – Carla Romana Antolini 393 9929813 crantolini@gmail.com

Leluțiu Oana Ruxandra 328 8754421 leluoana@yahoo.it