Italia: Asociaţia Culturală „George Enescu” din Sacile, Maria și Claudiu Șarpe prezenți la „Settimana della Cultura”

sacile3

În luna aprilie, la Sacile, un orăşel cochet la 70 de km de Veneţia, (supranumit «Grădinile Serenisimei»),  se organizează săptămâna culturii – Settimana della Cultura, o «săptămână» ce are ca durată o lună de zile.

În această perioadă, muzeele şi galeriile de stat îşi deschid porţile publicului larg, transformând amplul eveniment într-o oportunitate pentru pasionaţii de artă, în toate formele ei.

Primăria oraşului coordonează toate activităţile, pune la dispoziţie spaţiile, precum şi alte materiale necesare bunei desfăşurări. Pentru o bună informare a cetăţenilor, instituţia coordonatoare tipăreşte şi distribuie pentru fiecare casă din Sacile şi împrejurimi, o broşură  ce conţine toate evenimentele cu toate informaţiile necesare pentru ca persoanele interesate să poată alege şi participa.

De câţiva ani, la această frumoasă iniţiativă, iau parte asociaţii culturale de renume din Italia, printre care şi Asociaţia Culturală „George Enescu”.

În acest an, asociaţia a ales să prezinte trei evenimente la Palatul Ragazzoni Flangini Biglia, construit la sfârşitul secolului al XVI-lea într-o clădire existentă din secolul al XV-lea pentru familia nobilă Ragazzoni, proprietari de nave şi bancheri veneţieni. Palatul a găzduit personalităţi ca Papa Pius al VI-lea (1782) şi Napoleon Bonaparte (1797) .

Afis Claudia Bolboceanu [800x600]

Marţi, 12 aprilie, la orele 18.00, se va prezenta volumul «Andiamo in România», o culegere de interviuri şi mărturii despre România ale unor scriitori, precum şi ale Prinţului Charles al Marii Britanii. Cartea a fost îngrijită de Violeta Popescu, directoarea Centrului Cultural Român de la Milano şi ziarista Claudia Bolboceanu şi publicată la editura Rediviva din Milano. Cartea este o splendidă pledoarie pentru România şi valorile ei, subliniind mai ales aspectul uman şi cel peisagistic. La lansare va interveni, pe lângă ziarista Claudia Bolboceanu, arhitectul şi scriitorul Paolo Tomasella, mare prieten al României şi culturii acesteia, vorbitor de limba română, specialist în istoria arhitecturii şi a tehnologiilor tradiţionale din aria balcano-danubiană, cu un doctorat în micro-istorie la Cluj cu un subiect legat de contribuţia constructorilor italieni în România. Seara se va încheia cu două cântece populare interpretate de solista Anişoara Staicu şi un dans popular din Oaş pe care îl va executa grupul „Datina” al Asociaţiei Culturale „George Enescu”.

 Afis Maria Sarpe [800x600]

Duminică, 24 aprilie, la orele 16.30, se va lansa volumul de versuri «Deja Vu în alb şi negru-Deja Vu in bianco e nero», al poetei Maria Șarpe. Volumul este bilingv iar traducerea îi aparţine Carinei Cesa Sava. Maria Șarpe nu este la primul volum, scriitoarea fiind autoare a alor volume de poezie, respectiv Mirage/Miratge (2013) – volum de versuri bilingv român-catalan (Traducere: Pere Besso), Carisma Iubirii (2015), volume ce au fost lansate deja la Institutul Cultural Român de la Paris, Casa de cultură De la Dona din Mislata Valencia, Freiburg- Germania, Bruxelles – Belgia, Biblioteca Judeţeană Craiova-România. La lansare va interveni arhitectul şi scriitorul Paolo Tomasella (arhitect cu studii arhitecturale la Venezia – IUAV), autorul prologului acestui volum de poezie, un mare prieten al României şi culturii acesteia.

Poeziile Mariei sunt scurte, incisive, surprinzatore. Poeta are un deosebit simț al limbii şi o vastă cultură care îi permit să pirueteze cu uşurinţă şi să facă acrobaţii intelectuale de mare efect. Forma impecabilă a poeziilor Mariei Șarpe se susţine de un sentiment puternic ce primează în întregul volum. Citind şi mai ales traducând poeziile Mariei, ai senzaţia că sentimentul se condensează, se concretizează. Pentru că, poeta e un altfel de rege Midas ce transformă în poezie tot ce atinge.

Afis Caludiu Sarpe [800x600]

Duminică, 24 aprilie, la orele 17.30, se va desfășura concertul «L’intramontabile Bolero» susţinut de  muzicianul olandez de origine română Claudiu Șarpe, cu o carieră muzicală de mai bine de 33 ani. Compozitor, solist vocal şi multi-instrumentist, posedă un timbru vocal de tenor. S-a perfecţionat în stilul „boleroului cubanez” un curent muzical al anilor 1900, din America Latină. A cântat în ţări precum: Franţa, Germania, Belgia, Spania, România, Cuba, Republica Dominicană, Olanda etc.

Aceaste evenimente memorabile se vor încheia cu un pahar cu vin închinat în cinstea României, a culturii, a celor care îi duc numele mai departe dar şi în cinstea zilei de 25 Aprilie, Sfântul Marco, în calendarul catolic, şi ziual eliberării Italiei, sărbătoare naţională.

Transmite: Carina Cesa SavaPreşedinte al Asociaţiei Culturale „George Enescu” Sacile-Italia