Avocat Ioana Brătuleanu: Divorţul internaţional
Atunci când relaţiile de familie se văd profund afectate din diverse motive, se poate pune problema divorţului. Şi atunci apare întrebarea: unde pot introduce cererea de divorţ? Ce pot solicita? Ce se întâmplă dacă soţia/soţul a introdus cererea de chemare în judecată în alt stat? Şi unde pot solicita modificarea unei sentinţe? Cum bine ştiţi, locul căsătoriei nu este determinant pentru stabilirea competenţei teritoriale a unei instanţe de judecată. Faptul că v-aţi căsătorit în România, în Anglia sau în Franţa, nu vă obligă să introduceţi cererea de divorţ în acelaşi stat.
În baza principiului de liberă circulaţie a persoanelor pe teritoriul Uniunii Europene, astfel cum a fost clădit în Tratatul de funcţionare a UE, s-a decis la nivel european abordarea diferitelor teme care afectează cetăţenii europeni (şi nu numai) şi transpunerea acestor probleme şi a soluţiilor legislative în Regulamentele europene pe care le vedem astăzi şi care sunt diverse: privind materia matrimonială şi răspunderea părintească, privind pensia alimentară, privind moştenirile, eliminarea Apostilei de la Haga pentru anumite documente, etc.
Astfel, în materia familiei, depinzând de tema pe care o abordăm, poate fi competentă să judece atât judecătoria din Spania, cât şi cea din România sau din Anglia, dacă se îndeplinesc condiţiile legale. Ca exemplu, o consultaţie pe care am primit-o astăzi la birou a fost pe această temă: cuplu de cetăţeni români care s-au căsătorit în România, au locuit şi lucrat în Anglia o perioadă de 5 ani, hotărăsc să se mute în Spania cu cei doi copii minori.
Soţul se hotărăşte să se întoarcă în Anglia, unde introduce cererea de divorţ şi măsuri privind minorii. Se poate judeca divorţul şi măsurile privind minorii în Anglia, dat fiind că soţia şi copiii se află în Spania? Răspunsul este da, se poate, având în vedere că este competentă să judece cauza instanţa de la ultimul domiciliu comun, atâta timp cât unul dintre cei doi soţi încă locuieşte acolo.
În cazul expus, soţia ar putea introduce cererea de divorţ în Spania? Răspunsul este da, dacă a locuit pe teritoriul Spaniei timp de un an de zile înaintea introducerii cererii de divorţ.
Alt caz ar fi următorul: cetăţean român căsătorit cu cetăţean canadian în Mexic unde au şi locuit, se despart şi cetăţeanul român se stabileşte în Spania împreună cu copiii minori unde îşi au domiciliul de mai mult de un an de zile. Poate solicita divorţul în Spania? Răspunsul este da, se poate.
În respectarea principiului liberei circulaţii a persoanelor menţionat anterior, s-a avut în vedere şi circulaţia liberă a sentinţelor pronunţate pe teritoriul Uniunii Europene. Astfel, regulamentele europene s-au preocupat şi de cazurile în care în două state, ambele competente să judece o cerere de divorţ, se introduc două acţiuni de divorţ. De exemplu, cetăţeni români căsătoriţi în Anglia, se mută în Spania unde îşi stabilesc domiciliul comun, iar unul dintre ei prezintă cererea de divorţ în Spania, iar celălalt în România.
Pentru că există posibilitatea de a avea pe teritoriul UE două sentinţe contracdictorii, regulamentele europene prevăd o soluţie care trebuie aplicată imediat ce se ia cunoştinţă de cel de-al doilea proces şi anume, anunţarea instanţei că există deja un proces deschis în alt stat. De ce? Pentru că există riscul ca sentinţa pe care o vom obţine să nu poată fi recunoscută în România, dat fiind că există o sentinţă contradictorie.
Un caz similar întâlnit în biroul nostru a fost cel al unui cuplu de cetăţeni români căsătoriţi în România, care au locuit şi lucrat în Olanda, iar la pensie au decis să se retragă în Spania. Imediat după ce s-au mutat în Spania, soţul s-a întors în Olanda unde a introdus cererea de divorţ. Soţia ne-a solicitat o consultaţie privind instanţa competentă să judece divorţul şi ne-a întrebat dacă ar putea introduce cererea de divorţ în Spania (având în vedere că o parte din bunurile supuse separării se află în Spania). Răspunsul este un! Nu se poate introduce o nouă cerere de divorţ în alt stat pentru că există o probabilitate foarte mare ca cea de-a doua procedură să se paralizeze, iar divorţul şi separarea de bunuri trebuie discutate în Olanda.
Acelaşi lucru este valabil şi în cazul măsurilor privind copiii minori. În momentul stabilirii pensiei alimentare este mai avantajoasă stabilirea unei pensii alimentare în Spania, dat fiind că se oferă şi acel 50% din cheltuielile extraordinare, faţă de România unde se stabileşte un procent din veniturile pe care le obţine debitoarea/debitorul şi dacă acestea nu se cunosc, va fi un procent din venitul minim pe economie.
Tocmai de aceea este important ca în momentul deciziei să apelaţi la un avocat specializat şi nu lăsați să treacă timpul (de exemplu să nu se răspundă la cererea de chemare în judecată sau de a nu da domiciliul), pentru a evita surprizele neplăcute. Mai devreme sau mai târziu, cu citare sau cu citare prin publicitate, divorţul se va pronunţa şi măsurile care se vor lua odată cu divorţul poate că nu vă vor avantaja.
Măsurile privind copiii minori stabilite prin sentinţă pot fi modificate până la vârsta majoratului acestora, în cazul în care s-au schimbat circumstanţele avute în vedere la stabilirea măsurilor iniţiale şi aici lucrurile se complică. În momentul în care avem deja o sentinţă, în cazul în care solicită modificarea, alegerea instanţei nu mai este posibilă decât cu anumite excepţii.
De exemplu, instanţa din România stabileşte în 2013 custodia copiilor la mamă şi autoritatea părintească comună pentru ambii părinţi. În anul 2015 mama părăseşte teritoriul României împreună cu minorii, cu autorizaţie notarială din partea tatălui copiilor. În anul 2018 autorizaţia notarială expiră şi în anul 2019 expiră şi paşapoartele minorilor.
Tatăl copiilor nu mai răspunde la telefon, nici nu mai menţine niciun fel de legătură cu minorii. Având în vedere dificultăţile pe care le presupune deplasarea în România şi procedura greoaie, mama minorilor ne consultă dacă poate introduce cererea de modificare a măsurilor privind copiii, prin care să solicite instanţei spaniole autoritatea părintească exclusivă, pentru a evita astfel orice probleme viitoare privind actele minorilor.
Răspunsul în acest caz este da, se pot solicita în Spania aceste măsuri şi sunt mult mai uşor de obţinut faţă de România, deşi posterior trebuie recunoscută sentinţa în România. Însă nu se poate modifica şi pensia alimentară dacă aceasta a fost stabilită deja de către alt stat.
De exemplu, instanţa din România stabileşte o pensie alimentară de 25% din venitul minim pe economie în România pentru că tatăl minorului la vremea respectivă locuia în România şi ulterior sentinţei, din cauza dificultăţilor pe care le întâmpină, decide să se mute în Spania, unde îşi găseşte un loc de muncă stabil cu un salariu considerabil, însă continuă să achite doar cei 25% din venitul minim pe economie din România, astfel cum prevede sentinţa. Mama minorului ne consultă dacă poate solicita o pensie alimentară în Spania, având în vedere că suma stabilită poate fi mult mai mare.
În acest caz, răspunsul este un; nu se poate modifica cantitatea pensiei alimentare stabilite de către instanţa din România, deşi din necunoaşterea normelor de drept internaţional privat, câte o sentinţă s-a mai văzut, aşadar corect ar fi să specificăm că teoretic nu ar trebui, însă în practică se mai văd astfel de cazuri care au trecut cu brio.
În consecinţă, fiecare caz are particularităţile lui şi fiind în Uniunea Europeană, ne poate interesa o instanţă sau alta, depinzând de caz, astfel că este important să primiţi consiliere juridică specializată prin care să se determine în mod corect instanţa de judecată care vă poate avantaja.
Autor: Avocat Ioana Bratuleanu (Madrid) – Colaborator voluntar la Occidentul Românesc.
Avocat ICAM specializat în Drept internațional
Telefon 0034.642.308.360
E-mail: secretaria@brilawabogados.es
Web: www.brilawabogados.es