Insulele Canare: Asociația RUMACAN a reprezentat România la Festivalul intercultural de la Valsequillo

13

1

Pe 20 august, Asociația românilor RUMACAN din Insulele Canare a participat la cel de al V-lea Festival Intercultural din Valsequillo, alături de peste alte 15 țări participante, precum: Peru (invitat de onoare în acest an), Filipine, Nepal, Venezuela, Argentina, Chile, Mexic, India, Maroc, și nu în ultimul rând gazdele din Canaria dar și comunități din Peninsula Iberică.

De obicei, festivalul se desfășura în luna mai, în cartierul La Barrera -Valsequillo ca eveniment independent. Anul acesta, festivalul a fost „adoptat” și inclus în programul sărbătorii tradiționale a cartierului La Barrera Valsequillo. Această sărbătoare durează două săptămâni, iar Festivalul intercultural s-a desfășurat în prima zi.

Cu toate că este o localitate cu doar 9.000 de locuitori, în Valsequillo lucrează și trăiesc persoane ce provin din numeroase țări ale lumii. Valsequillo este renumit pentru brânza și căpșunile bio care se exportă din această zonă.

Festivalul intercultural de la Valsequillo a început cu o defilare pe străzi a participanților îmbrăcați în costume populare și a continuat cu spectacole de dansuri tradiționale, expoziție de pictură, jocuri pentru copii, standuri de artizanat și gastronomie.

2

Asociația RUMACAN s-a prezentat cu un stand mixt de gastronomie și artizanat care, a avut un succes neașteptat printre vizitatori. Reprezentanții asociației au purtat straie strămoșești din diferite regiuni ale României.

Ca în fiecare an, pe scena festivalului s-a dat citire unui comunicat comun și, în fiecare limbă a țărilor participante, s-a rostit mottoul festivalului: Valesequillo mas que un pueblo, enamora tus sentidos!, adică: Valsequillo mai mult decât un sat, îți încântă simțurile!

Asociația RUMACAN a reprezentat România trei ani consecutiv la Festivalul de la Valsequillo. În fiecare an, mai bine pregătiți decât în anul anterior. Dacă în primul an au colaborat doar șase români la standul de prezentare, anul acesta au fost 15 adulți și opt copii, la două standuri.

3

Copiii au defilat alături de părinții lor în costume populare românești, au purtat cu mândrie drapelul României și au oferit vizitatorilor explicații despre artizanatul și gastronomia românească, despre diferite imagini cu zone istorice și turistice care pot fi vizitate pe teritoriul țării noastre.

Corespondență din Insulele Canare / A consemnat Alina Râmaru

5