Guvernul spaniol a decretat stare de alarmă pentru 15 zile, pentru a opri extinderea coronavirusului

Premierul spaniol Pedro Sánchez a decretat astăzi, 13 martie a.c., stare de alarmă în toată Spania pentru 15 zile, pentru a opri extinderea coronavirusului COVID-19.

Măsura excepțională va fi aprobată sâmbătă, 14 martie a.c., într-un consiliu extraordinar de miniștri și va fi în vigoare timp de 15 zile, după cum a explicat Sánchez însuși într-o declarație în direct de la Palatul Moncloa.

Pe lângă ședința guvernului din această sâmbătă, „va fi adoptat un set de decizii excepționale pentru mobilizarea tuturor resurselor statului pentru a proteja sănătatea tuturor cetățenilor, și poate include mobilizarea armatei” și limitarea circulației cetățenilor.

Ultimul bilanț emis de Ministerul Sănătății, vineri, 13 martie a.c., confirmă 120 de morți și 4.209 de infectați cu coronavirus COVID-19. Comunitatea Madrid a dispus închiderea tuturor restaurantelor din regiune după ce terasele au fost închise în capitală, iar barurile au primit ordin să se închidă.

Starea de alarmă este inclusă în articolul 116 din Constituție și este cea mai ușoară dintre cele trei situații care pot fi aplicate. Următoarele sunt situațiile de urgență și de asediu. Se aplică inițial pe o perioadă de 15 zile, care poate fi prelungită de Congresul Deputaților.

Până acum, aceasta a fost aplicată o singură dată într-o democrație, cu José Luis Rodríguez Zapatero în 2010, în timpul crizei de control al traficului aerian.