Gran Canaria: Festivalul Cultural Valsequillo 2017 – Ediția a VI-a

35

Pe 29 aprilie, Asociaţia Românilor din Insulele Canare a reprezentat România la cel de al VI-lea Festival Cultural din Valsequillo de Gran Canaria, alături de alte 50 de delegaţii din 26 de ţări participante precum: Colombia (invitat de onoare în acest an), Chile, Argentina, Peru, Nepal, Bolivia, Ecuador, Uruguay, Ghana, Venezuela, Mexic, Rusia, Brazilia, Filipine, Sierra Leone.

Festivalul din Valsequillo a început cu o defilare pe străzi a participanţilor, îmbrăcaţi în costume populare, şi a continuat cu  spectacole de muzică populară, dansuri tradiţionale, pasarela de modă africană din Senegal, Coasta de Fildeș şi Kenya, oferită de firma Geaniva, expoziţii ale unor artiști din Columbia. Ca în fiecare an, ţările participante au pronunţat în propia limbă fraza manifest, anul acesta fiind: „Porţile diversităţii se deschid din nou în La Barrera-Valsequillo. Bine aţi venit, cetăţeni ai lumii!”Evenimentul a fost organizat de către Primăria din Valsequillo în colaborare cu alte entităţi publice şi private precum Cabildo de Gran Canaria (Headquarters), Asociaţia „El Cristo de La Barrera”, Actualeventocanarias, Canaria solidaria, Interculturas en Canarias şi alte firme participante.

La  ceremonia de deschidere a festivalului au participat: Francisco Atta, primar al oraşului Valsequillo, Carmelo Ramirez, consilier de cooperare instituţională şi solidaritate internaţională din Cabildo de Gran Canaria, Amparo Florez Lopez, reprezentantă a consulatului Colombiei în Insulele Canare, şi Alina Elena Ramaru, consul onorific al României în Insulele Canare.

Reprezentanţii României s-au prezentat la festival cu un stand mixt de gastronomie şi artizanat. Gastronomia a fost oferită de către cofetăria La Nona Tarta (cozonaci, plăcinte poale-n brâu, amandine), românca Nona Valeria Hibovschi fiind cunoscută încă din anul 2016 în Valsequillo, când a câştigat locul doi la renumitul concurs de torturi de căpşuni din cadrul unui târg important care în fiecare an reuneşte peste 10.000 de vizitatori.

Pe de altă parte, România a invitat la festival doi soliști de muzică populară din Republica Moldova: Mickael şi Alexandru Jourjou care au suţinut un recital la nai şi acordeon  cu melodii cunoscute din  Republica Moldova şi România (Suită din Banat, Sârba Damian Luca  etc). Recitalul acestora a avut un deosebit succes în rândul spectatorilor şi al presei, astfel canalul local de televiziune Este Canal Tv a intervievat artiştii imediat după recital, iar RTVE Autonómica i-a invitat să participe în data de 10 mai, la o emisiune radio (El Alpendre) dedicată comunităţilor străinilor din Insulele Canare.