Furtuna Bernard traversează Regatul Spaniei

24

După trecerea recentă a furtunii Aline, o nouă furtună numită Bernard a ajuns în Spania duminică, 22 octombrie a.c., punând în pericol opt comunități autonome din cauza vântului cu viteze de până la 100 de kilometri pe oră, a ploii și a valurilor, conform prognozei Agenției de Stat pentru Meteorologie (AEMET).

Bernard, cea de-a doua furtună majoră în sud-vestul Europei va traversa Spania de la Golful Cadiz până în nord-est în zilele de 22 și 23 octombrie.

În Andaluzia, Serviciul de Urgență 112 a coordonat între orele 15:00 și 22:00, peste 1.500 de incidente cauzate de ploaie și vânt, cu precădere în ultimele ore ale serii și începutul nopții.

Majoritatea avertismentelor, conform Serviciului de Urgență din Andaluzia, au fost generate de rafalele puternice de vânt care au provocat căderea ramurilor, a copacilor, a cablurilor, a mobilierului urban, a panourilor și a gardurilor, precum și prăbușirea parțială a cornișelor, urmate de inundații în localuri și locuințe.

Din punct de vedere al provinciilor și al numărului de avertismente, Sevilla a înregistrat cel mai mare volum, cu aproape 550 de avertismente, concentrate în special după ora 19:00 și datorate în principal vântului.

Un tren care efectua traseul între Lora del Río și Utrera a fost afectat după ce a lovit un copac căzut între stațiile Cantaelgallo, în Dos Hermanas și Utrera. În plus, s-a procedat la închiderea drumului național N-IV, la kilometrul 570, în Utrera, din cauza căderii unor palmieri. În localitatea Morón de la Frontera, vremea a provocat întreruperea alimentării cu energie electrică.

Începând de luni, 23 octombrie, furtuna va traversa interiorul Peninsulei către ieșirea spre Marea Cantabrică, favorizând ploi generalizate, cu furtuni ocazionale, mai ales în jumătatea vestică a Peninsulei și în Pirinei, și moderate în Aragon și în zona Strâmtorii Gibraltar.

AEMET a prognozat că cea mai puternică influență a furtunii va fi în Castilia și Leon, unde vor fi vânturi de peste 100 km/h, iar în zece comunități – Aragon, Andaluzia, Cantabria, Castilia-La Mancha, Catalonia, Madrid, Navarra, Extremadura, Țara Bascilor și La Rioja – vor fi avertizări galbene pentru ploi, vânt sau condiții marine periculoase.

De asemenea, temperaturile vor scădea în jumătatea vestică și în Insulele Canare, dar vor crește în restul teritoriului, iar înghețurile vor persista în Cantabria occidentală și în Pirinei. Marți, 24 octombrie, cu toate că există incertitudine, prognozele indică predominarea cerului noros și a precipitațiilor în zone extinse, deși mai puțin consistente decât cele din ziua precedentă.

Sursă informații și foto: RTVE