Expoziție de fotografie „Oltul etnografic” în El Ejido, Almeria

75

Asociația Socio-Cultural Romanati din El Ejido, Almeria, organizează în luna decembrie a.c., o expoziție de fotografie cu imagini reprezentative Olteniei din zona etnografică Romanați, o expoziţie cu port popular specific, cu ceramică specifică Văii Oltețului, (Oboga – Româna), cu ceramică de tip neolitic de Vădastra, cu obiecte sculptate tradiţional în lemn.

De asemenea, pentru românii din Spania, cei care duc dorul tradițiilor românești, vor avea loc prezentări ale unor meşteri populari, ateliere sau lecții deschise cu și despre meșteșugurile tradiționale reprezentative pentru zona Oltenia – Romanați.

Proiectul va purta titlul generic „Cultura populară și meșteșugurile tradiționale – punți de legătură pentru românii din Andalucia“ și va fi realizat in colaborare cu autorități publice locale din Spania și alte instituți ale statului spaniol și român.

Asociația Socio-Cultural Romanati și-a propus încă de la înființare promovarea, cercetarea, cunoașterea și popularizarea patrimoniului cultural, istoric, etnografic și spiritual al rezidenților de origine română proveniți din regiunea istorică a Olteniei dar și a celorlalți români care trăiesc și muncesc în Spania.

Asociația Socio-Cultural Romanati cooperează cu asociațiile, entitățile și grupurile de români în vederea păstrării identității culturale specifice, a dezvoltării și îmbunătățirii imaginii culturii din regiunea istorică Oltenia, în toate formele și aspectele sale, favorizând reînnoirea mijloacelor tradiționale de comunicare și organizare a programelor culturale, precum și generarea unor noi idei care să activeze procesele de creație culturală și difuzare a acestora.

Asociația Socio-Cultural Romanati promovează medierea interculturală, prin derularea de acțiuni sociale și de tradițiile culturale și activează în acțiuni de voluntariat cultural andaluz, constituindu-se ca o entitate care îi aparține.