„Dolor y gloria”, marele câștigător la premiile Goya din Spania

Palatul Sporturilor „José María Martín Carpena” din Málaga, Spania, a găzduit sâmbătă, 25 ianuarie, cea de-a 34-a ediție a Premiilor Goya, în cadrul căreia Pedro Almodóvar a fost protagonistul clar al renumitului eveniment. Filmul său, „Dolor y gloria” a câștigat 7 dintre cele 16 premii la care a fost nominalizat, inclusiv pentru cea mai bună imagine, cea mai bună regie și cel mai bun actor în rol principal, pentru rolul interpretat de Antonio Banderas.

„Mientras dure la guerra”, de Alejandro Amenábar a câștigat 5 dintre cele 17 nominalizări la care aspira, în timp ce al treilea favorit al nopții, „La trinchera infinita”, de Aitor Arregi, Jon Garaño și Jose Mari Goenaga, a obținut doar 2 dintre cele 15 nominalizări, inclusiv de cea de cea mai bună actriță, Belén Cuesta.

La gala de premiere au participat 3.200 de oaspeți, incluzând nominalizații, invitații speciali și specialiștii. Ceremonia care a costat 2,7 milioane de euro, nu a fost deschisă publicului larg, astfel că nu au fost puse în vânzare bilete.

Confruntarea dintre cele trei favorite a părut echilibrată până spre finalul ceremoniei când Antonio Banderas a urcat pe scenă pentru a primi trofeul Goya pentru cel mai bun actor, pentru rolul interpretat în filmul lui Pedro Almodóvar.

Banderas a povestit emoționat cum a suferit un infarct în urmă cu trei ani: „Acum, nu doar că sunt viu, ci mă și simt viu”. Actorul i-a mulțumit lui Pedro Almodóvar pentru cele opt filme în care au colaborat și și-a declarat admirația pentru dedicația pe care regizorul o arată pentru cinematografie.

După Banderas, vedeta a fost Pedro Almodóvar, care a câștigat titlul de cel mai bun regizor dar și trofeul pentru cel mai bun film, alături de producătorii de la compania El Deseo, Agustin Almodovar și Esther Garcia. Filmul său a mai primit și distincțiile pentru cel mai bun scenariu original, cel mai bun montaj și cea mai bună actriță în rol secundar, pentru Julieta Serrano.

Lista completă a câștigătorilor celei de-a 34 ediții a premiilor Goya poate fi consultată AICI.

Premiul Goya a fost înființat în 1987 și este cea mai importantă distincție cinematografică din Spania. Trofeul este un mic bust al pictorului Francisco de Goya într-o variantă realizată de Jose Luis Fernandez. Distincțiile sunt acordate de către Academia Spaniolă de Film.

Foto: EFE / JORGE ZAPATA

Citește și