Doliul național în toată Spania pentru 10 zile

Guvernul din Spania a aprobat marți, 26 mai, decretul prin care se declară doliu național timp de zece zile, până la 5 iunie, inclusiv, în memoria celor peste 27.000 de persoane, care au decedat din cauza coronavirusului în Regatul Spaniei. Este cea mai mare perioadă de doliu decretată în Spania de-a lungul întregii democrații, relatează rtve.es.

„Fără îndoială, în spatele fiecăruia dintre cei decedați, a existat o istorie plină de vise și speranțe, de depășire a adversității, de creștere personală, perseverență exemplară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, María Jesús Montero, care a amintit că opt din zece decedați aveau peste 70 de ani și, prin urmare, au fost oameni care au ajutat la construirea țării de la începutul democrației.

În Spania, Consiliul de Miniștri este autoritatea care poate decreta doliu național, prin publicarea corespunzătoare în Monitorul Oficial de Stat (BOE). Doliul național are sprijinul familiei regale și al diferitelor personalități care reprezintă comunitățile din Spania.

A consemnat: Zoe Stoleru Martí

Foto: EFE