Diaspora ReStart, o importantă oportunitate de formare, antreprenoriat și creare de locuri de muncă pentru românii din străinătate

29

Un număr de șaizeci de participanți în proiect vor primi ajutor nerambursabil în valoare de 40.000 € pentru înființarea propriei afaceri.

Proiectul Diaspora ReStart, POCU/89/3.7/107561, cu o durată de trei ani, și la care Método Estudios Consultores (Grupul Método) va participa timp de un an, este finanțat prin Fondul Social European, în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, și are ca obiectiv promovarea antreprenorialului și auto-angajării românilor din diaspora, prin sprijinirea înființării de firme cu obiect de activitate non agricol în zona urbană a regiunilor mai puțin dezvoltate din România.

În acest sens se va realiza un program de formare antreprenorială, la care vor participa 400 de persoane de naționalitate română care, cel puțin în ultimele 12 luni până la înregistrarea în proiect, au locuit în străinătate. Această formare va contribui la dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale persoanelor din diaspora, care doresc să își înființeze propria afacere cu fonduri nerambursabile în regiunile mai puțin dezvoltate din România.

După perioada de formare, participanții își vor prezenta planurile de afaceri în cadrul unui concurs de selecție a celor mai bune 60 de idei de afacere, iar fiecare dintre acestea va fi finanțată în cadrul proiectului cu suma de 40.000 de euro nerambursabili. Afacerile finanțate vor crea minim 120 de locuri de muncă. De asemenea, se va oferi un serviciu personalizat de consiliere, consultanță și mentorat pentru acordarea de sprijin planurilor de afaceri câștigătoare și se va monitoriza funcționarea corectă a firmelor care se vor înființa datorită acestui proiect.

Proiectul se va concentra pe cetățenii români din Spania, Italia, Regatul Unit, Germania și Franța, dar vor putea participa și români cu rezidența în alte țări europene.

Evenimente de informare gratuite
Pentru a promova proiectul Diaspora ReStart și pentru a disemina în detaliu beneficiile acestuia, Método va organiza în următoarea perioadă, în Spania, trei evenimente gratuite adresate românilor din diaspora:

  • marți, 12 decembrie la Hotel Eurohotel Barcelona Diagonal, la ora 19:00, se va desfășura evenimentul gratuit de informare din Barcelona;
  • miercuri, 13 decembrie va avea loc sesiunea de informare în Valencia, la Hotel Holiday Inn Express Valencia Orașul Științelor, la ora 19:00;
  • joi, 11 ianuarie 2018, la Hotel Senator Castellana din Madrid, la aceeași oră, se va desfășura ultimul eveniment de informare.

Deoarece capacitatea sălilor este limitată, persoanele interesate să asiste la unul dintre evenimentele de informare ale proiectului Diaspora ReStart sunt rugate să confirme participarea: Ana Saborido, număr de telefon gratuit +34 900 812 902, email: ana.restart@metodogrupo.com

Proiectul Diaspora ReStart este implementat într-un parteneriat condus de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) din care fac parte Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Global Commercium Development SRL, Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) și Método Estudios Consultores SLU (Grupul Método).

Diaspora ReStart este primul dintre cele trei proiecte pe care Grupul Método le va implementa în cadrul apelului de proiecte care au ca scop sprijinirea antreprenoriatului pentru românii din diaspora.