Delegaţia Departamentului pentru Românii de Pretutindeni în vizită oficială în Italia

În perioada 28 septembrie – 4 octombrie, secretar de stat, Natalia Intotero, efectuează o vizită de lucru în rândul comunității româneşti din Italia. Pe parcursul acestei deplasări, delegaţia Departamentului pentru Românii de Pretutindeni va avea o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai asociaţiilor românești, ai clerului şi ai presei de limba română şi va vizita o serie de obiective realizate cu sprijinul Departamentului.

Vizita la Bari

Programul vizitei cuprinde întâlniri cu reprezentanţii comunităţilor româneşti din Bari, Catania, Roma şi Milano, obiectivul principal fiind consolidarea relaţiilor cu mediul asociativ şi identificarea principalelor probleme şi soluţii specifice spațiului italian. Delegaţia Departamentului pentru Românii de Pretutindeni este însoţită şi de un reprezentant din partea Ministerului Afacerilor Externe, Cătălin Ţârlea. Astfel, pe data de 28 septembrie, delegaţia Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a ajuns la Bari, unde a fost întâmpinată de părintele Mihai Graga, care a acopaniat-o pe tot parcursul vizitelor. La Bari, secretar de stat, Natalia Intotero, s-a întâlnit cu stareţul Basilicii San Nicola şi a vizitat moaştele Sfântului Ierarh Nicolae. Natalia Intotero, și-a exprimat, cu acest prilej, aprecierea faţă de implicarea Bisericii în menţinerea unităţii comunităţii româneşti şi faţă de rolul spiritual şi social important pe care aceasta şi l-a asumat în procesul de integrare a românilor în societăţile în care trăiesc. În continuarea vizitei la basilica San Nicola, delegația Departamentului s-a întâlnit cu reprezentanții Asociaţiei Suflet Românesc. Secretar de stat, Natalia Intotero le-a mulţumit acestora pentru eforturile depuse în slujba comunităţii româneşti din regiune şi a subliniat necesitatea transformării ideilor expuse în cadrul discuţiei în noi proiecte coerente pentru românii de aici, proiecte pe care Departamentul pentru Românii de Pretutindeni le va putea susţine în următoarea sesiune de finanţare. În încheierea vizitei la Bari, Natalia Intotero, a vizitat tabăra de rromi de la Japigia, unde s-a întâlnit cu Daniel Tomescu, liderul celor care locuiesc aici. Cu acest prilej, şi-a exprimat aprecierea faţă de eforturile desfăşurate aici pentru a-i ajuta pe cei nevoiaşi şi a remarcat încă o dată rolul important pe care îl joacă Biserica în viaţa românilor care trăiesc în Japigia.

29 septembrie – Vizita la Catania

Delegaţia Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a participat sâmbătă, 29 septembrie, la o întâlnire cu mediul asociativ românesc din zona Catania, precum și cu reprezentanți ai mediului bisericesc românesc. Această întrevedere a fost organizată şi găzduită de Consulatul României la Catania, care s-a implicat activ în medierea relaţiei dintre asociaţiile româneşti din Italia şi autorităţile de la Bucureşti. În cadrul discuţiilor, Natalia Intotero, i-a încurajat pe reprezentanții asociaţiilor româneşti să îi susţină pe membrii marcanţi ai comunităţii, comunităţii, în vederea afirmării politice şi sociale în structurile organizaţionale locale și să demareze demersurile necesare pe lângă autorităţile locale în scopul valorificării potenţialului de competenţă al elitelor comunităţilor româneşti în cadrul reţelelor de mediatori interculturali. Aceasta a subliniat rolul pe care comunitățile româneşti din afara ţării îl joacă în promovarea imaginii României, precum și disponibilitatea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni de a sprijini asociaţiile româneşti din zona Catania în eforturile lor de a păstra şi promova identitatea culturală, lingvistică şi religioasă a comunităţii româneşti de aici. Natalia Intotero, a vizitat duminică, 30 septembrie, tabăra de rromi din Catania. Alături de echipa Consulatului României în Catania, delegaţia Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a putut observa condiţiile în care locuiesc aici etnicii rromi. Totodată, împreună cu autorităţile locale, s-au discutat posibilele soluţii pentru asigurarea accesului la educaţie şi servicii medicale pentru cei care trăiesc în această tabără. În continuarea programului, Natalia Intotero, însoţită de doamna consul, Liliana Iacob, au vizitat biserica românească din Catania, unde au luat parte la slujba ţinută de părintele Valentin Ilieş cu ocazia împlinirii a 5 ani de la întronizarea Prefericitului Părinte Daniel ca Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, Locţiitor al tronului Cezareei Capadociei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. În acest cadru, doamna secretar de stat a ţinut să mulţumească reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Române în Italia pentru sprijinul şi implicarea în comunitate şi pentru eforturile depuse în slujba facilitării integrării românilor în societatea italiană. Deplasarea în Italia continuă cu vizita în cadrul comunităţii româneşti din Roma.