Românii și-ar dori într-o proporție de 69% ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeana, în timp ce 20% au declarat că nu îi interesează acest subiect, conform unui sondaj făcut de către Lord Ashton Polls şi citat de către revista britanică The Economist.
Sondajul arată încă o dată speranța pe care o au românii față de proiectul unei Europe unite, fiind printre cei mai proeuropeni de pe continent.
Din cele 27 de ţări membre, ne-am situat pe locul al patrulea, singurele ţări care îşi doresc mai mult decât noi ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeana fiind Portugalia (73%), Irlanda (72%) sau Spania (70%).
Conform sondajului, germanii îşi doresc mai mult decât francezii ca Marea Britanie să rămână în UE, 59% dintre germani faţă de 50% dintre francezi sperând ca englezii să rămână alături de ei.
Fostele țări din blocul comunist, Polonia (64%) şi Ungaria (67%), speră şi ele, într-o proporție apropiată de a noastră, ca Marea Britanie să rămână în angrenajul european, statele estice situându-se cu mult peste media la nivelul Uniunii Europene (58%).
Produsul Intern Brut al Uniunii Europene este de 18.500 miliarde lei, cel mai mare din lume, reprezentând o treime din întreaga economie globală. Șansa țării noastre a fost tocmai racordarea la acestă economie imensă, România înregistrând atât creșteri de ordin financiar, cât şi de ordin politic şi administrativ, nivelul de igienă socială fiind pe un trend ascendent de când am aderat în Uniunea Europeană.
Conform datelor Băncii Mondiale, PIB-ul României în 2005, cu doi ani înainte de intrarea în UE era de 100 miliarde de dolari, iar în anul 2015, la opt ani de la intrarea în Uniune, PIB-ul aproape că s-a dublat, ajungând la 199 miliarde dolari. Calitatea vieţii oamenilor se observă şi din indicele de consum care a crescut cu peste 50% din 2006 până în prezent, românii începând să îşi permită să cumpere mai multe bunuri şi servicii.
Perspectivele economice ale ţării noastre sunt printre cele mai optimiste în rândul analiștilor din întreaga lume, fiind estimată o creștere economică record pe termen mediu pentru România.
Românii cred în proiectul european, procesul de modernizare al ţării noastre a fost accelerat imediat după intrarea in Uniunea Europeana şi continuă şi astăzi cu o viteză decentă.
Deşi protecționismul şi populismul începe să amenințe anumite regiuni din întreaga lume, aceste curente nu prind deloc în țara noastră, fapt ce ar putea să însemne enorme avantaje de ordin social si financiar pentru toți românii.
La nouă ani după intrarea în Uniunea Europeana, România conduce una dintre cele mai dure lupte anticorupție din istoria continentului european, susținută puternic de marea majoritate a românilor, indicând nevoia acestora de a se desprinde de fostele structuri de putere, influență şi bani care au poluat întreg aerul civic din țara noastră şi au periclitat destinul fiecărui individ ce nu făcea parte dintr-o anumită gașcă, scurtcircuitând ecuația meritocrației.
Ca o dovadă a eficienţei luptei conduse de către instituţiile statului, indicele ce măsoară lipsa corupţiei într-o ţară a crescut de la 31 de puncte în 2006, la 46 în 2015, o creştere de 67%.