Cum se pot recupera banii încasați abuziv de către băncile spaniole prin contractele de împrumut ipotecar care conțin „cláusula suelo”

8

Se estimează că sunt mii de euro încasaţi de către bănci în fiecare contract de împrumut ipotecar care conţine o „cláusula suelo”!

În ultimii ani am fost mulţi cei care am cumpărat o casă în Spania. Având în vedere că preţul locuinţelor este ridicat, cei mai mulţi au trebuit să solicite unei bănci banii necesari cumpărării, adică am fost nevoiţi să semnăm un contract de împrumut ipotecar.

După ce am făcut eforturi importante, lună de lună, pentru a plăti rata la bancă, se pare, că de această dată, suntem noi cei care vom obţine un beneficiu de la bănci.

În ultimele luni s-a vorbit mult despre o clauză, numită „cláusula suelo” pe care băncile au inclus-o în contractele de împrumut pe care noi, fără să-i înţelegem semnificaţia, am acceptat-o, prin semnătura noastră. Această clauză a fost declarată ca fiind abuzivă şi a fost anulată de către Tribunalul Suprem din Spania şi de către Tribunalul Superior de Justiţie al Uniunii Europene.

Ce înseamnă acest aspect, adică faptul că a fost „anulată”? Aceasta înseamnă că nu va fi considerată ca o condiţie valabilă a contractului de împrumut ipotecar. Astfel, banca, dacă a inclus-o în contractul încheiat în faţa notarului, va trebui să ne dea înapoi toată suma pe care noi am plătit-o în plus, şi care a influenţat calcularea ratei împrumutului în favoarea băncii. La aceste sume care se vor restitui, se vor adăuga şi dobânzile aferente.

Pentru a putea solicita aceste sume băncilor, Guvernul Spaniei a adoptat vineri, 20 ianuarie Real Decreto-Ley 1/2017, care stabileşte procedura extrajudiciară prin care se doreşte obținererea din partea cetăţenilor a recuperării acestor sume încasate pe nedrept. În cadrul acestei proceduri care se iniţiază în urma unei solicitări făcute la bancă, aceasta din urmă ar trebui să răspundă cererii în termen de 3 luni de zile, dacă va considera că împrumutul ipotecar încheiat conţine sau nu această „cláusula suelo”, iar în caz afirmativ, să calculeze suma pe care trebuie să o restituie împrumutatului, la care se adaugă dobânzile pe care aceste sume le-au produs din momentul semnării contractului.

În orice caz, chiar dacă la prima vedere pare simplu, nu uitaţi că principala afacere a băncilor este aceea de a câştiga bani, de aceea vă recomandăm că ar fi mai bine să fiţi îndrumaţi de către un profesionist. În acest sens, biroul nostru Radu & Sánchez Abogados vă recomandă să nu semnaţi nimic înainte de a vă consulta cu un avocat. Acesta va putea să constate dacă împrumutul semnat de dumneavoastră conţine această „cláusula suelo” sau nu, iar în caz afirmativ, ştie ce trebuie făcut pentru ca cererea formulată băncii să producă efectele dorite, ştie să verifice dacă oferta acesteia este corectă şi va supraveghea întreaga procedură de restituire a banilor care, la urma urmei, sunt ai voştri.

– Se estimează că s-au încasat mii de euro în plus de către bănci la fiecare împrumut ipotecar care conţine „cláusula suelo”!

– Apăraţi-vă drepturile pentru că instanţele de judecată spaniole pronunţă hotărâri prin care dau dreptate cetăţenilor împotriva băncilor!

Pentru mai multe informaţii ne puteţi contacta prin e-mail la adresa: info@raduysanchezabogados.com sau la telefon: 965 92 41 96.

Autor: Avocat – Constantin Radu Călugăru

Articol publicat în ediția tipărită OR a lunii februarie 2017!