Criza despre care nimeni nu vorbeşte – Contrabanda a „corupt” pe toată lumea

136

venezuela

Venezuela este în pragul celui mai mare colaps din istoria ţării, iar contrabanda a ”corupt” pe toată lumea: de la săraci şi oficiali guvernamentali, până la găştile de cartier.

Scăderea masivă a preţului barilului de petrol face tot mai mulţi investitori să mizeze pe intrarea în default a Venezuelei, având în vedere datoria colosala de 120 de miliarde de dolari pe care o are de achitat. Aceasta ar adânci şi mai tare lupta pentru rezerva de petrol a ţării şi va avea un impact major asupra crizei economice şi politice, scrie Wall Street Journal.

Venezuela se confruntă cu cea mai mare cădere economică de la obţinerea independenţei faţă de Spania. Cu toate acestea, guvernul a reuşit să plătească la timp fiecare tranşă din datoria externă.

Săptămâna trecută guvernul din Venezuela a declarant o stare de urgenţă de 60 de zile, pe motive economice, pentru a se putea descurca cu o criză care pare că se adânceşte pe zi ce trece, potrivit BBC.

Această măsură ar urma să dea preşedintelui prerogative crescute, inclusiv să intervină în cadrul companiilor sau să limiteze accesul la valută. Edictul include creşterea fiscalităţii şi a luat măsuri de urgenţă în cadrul serviciilor sociale şi importurilor de mâncare. Cifrele oficiale sugerează că economia Venezuelei s-a contractat cu 4,5% în primele nouă luni din 2015.

Decretul impune şi mai mult control din partea statului asupra afecerilor, producţiei industriale şi tranzacţiilor bancare în format electronic.

În timp ce economia ţării se contractă, economia subterană începe să înflorească. Traficul de bunuri este din ce în ce mai răspândit, totul de la ouă, peşte, făină şi chiar şi benzină începe să fie la ordinea zilei, scrie Reuters.

Fiind împinsă de recesiunea economică, contrabanda a ajuns la niveluri fără precedent, atât pe uscat cât şi pe apă şi deja începe să remodeleze societatea.

Deşi contrabanda are o istorie lungă de secole, subvenţiile generoase ale guvernului socialist, precum şi căderea monedei, au dat economiei din Venezuela o întorsătură extrem de dură.
Pe măsură ce economia tradiţională începe să se scufunde, iar afacerile dau faliment, din ce în ce mai mulţi oameni au apelat la scheme ilegale pentru a face rost de mâncare. Iar oficialii guvernamental, săracii, chiar şi găştile de cartier iau parte la noile tranzacţii.

Cea mai evidentă marfă de contrabandă este benzina. Să faci plinul costă numai câţiva cenţi. Un camion petrolier de 40.000 de litri poate fi umplut cu numai 10 dolari pe piaţa neagră şi apoi vândut în Columbia cu aproape 20.000 de dolari. Un profit de 200.000%. Pentru persoanele care se confruntă cu recesiune şi cu inflaţie de trei cifre, totul este o luptă pentru supravieţuire. Continuarea aici