Creșterea optimismului: Consum ridicat de fructe şi legume
O serie de studii efectuate recent demonstrează că persoanele care consumă în mod regulat legume şi fructe dezvoltă un comportament diferit faţă de cele care consumă puţine astfel de alimente. Cercetătorii au descoperit că un consum regulat de legume şi fructe generează un comportament mult mai optimist pentru persoanele care au în meniul zilnic suficiente plante sau produse vegetale. Potrivit ultimelor studii, un nivel ridicat de consum al legumelor şi fructelor duce la secreţia unui nivel ridicat de substanţe bogate în caroten. O substanţă compusă a carotenului este beta-carotenul, un pigment găsit în fructe precum portocalele, în legumele verzi şi cele cu multe frunze. O serie de studii efectuate în trecut au demonstrat că substanţele antioxidante pot aduce aporturi benefice de circulaţie a sângelui, şi nu numai, pentru corpul uman. Antioxidanţii ajută la protejarea celulelor din organism şi asigură protecţia împotriva bolilor, notează dailymail.co.uk.
„Persoanele care sunt în general optimiste au în sânge niveluri ridicate de caroten şi beta-caroten. Acesta este un prim studiu care demonstrează că între optimism şi sănătate există o relaţie strânsă”, susţine Julia Boehm din cadrul Universităţii Harvard, divizia de Sănătate Publică. Una dintre teoriile cercetătorilor susţine că antioxidanţii ar avea un efect de destresare asupra consumatorilor lor. Studiul a analizat concentraţii de mostre de sânge care aveau substanţe antioxidante, inclusiv caroten şi beta-caroten, dar şi vitamina E, de la aproape 1.000 de persoane din Statele Unite ale Americii, atât bărbaţi cât şi femei cu vârste cuprinse între 25 şi 74 de ani. Participanţii la acest studiu au avut de completat un chestionar în care erau nevoiţi să vorbească despre stilul de viaţă pe care îl au. Totodată, aceste chestionare au analizat şi nivelul de optimism pentru fiecare persoană în parte.
Cercetătorii au descoperit că dintre persoanele evaluate cele care aveau mai mult caroten în sânge erau cu 13 procente mai optimiste comparativ cu ceilalţi subiecţi. Medicii cred că un consum ridicat de legume şi fructe ar putea fi explicaţia pentru un nivel de optimism mai ridicat. De asemenea, cercetătorii au adăugat că o relaţie între optimism şi nivelurile de caroten din organism poate fi parţial explicată prin faptul că acele persoane optimiste au în general obiceiuri mai sănătoase, precum consumul regulat de fructe şi legume, dar şi evitarea fumatului. Sursa: dailymail.co.uk.
A consemnat Mircea Fluieraș