„Crédito y Caución” crește riscul operatorului de turism TUI UK

Creditele TUI UK Limited nu mai sunt acoperite de Crédito y Caución (CC). După cum scrie Tourinews, începând cu 6 mai a.c., asigurătorul a redus suma acoperită la 0 euro.

În acest moment, această procedură a fost aplicată doar diviziei britanice TUI Group. Surse hoteliere consultate de acest ziar explică faptul că ar putea fi o avertizare sau o strategie de negociere pentru gigantul turismului să reacționeze. De fapt, aceștia subliniază că ambele entități se află în prezent în negocieri pentru soluționarea situației.

Cine este Crédito y Caución (CC)?

Crédito y Caución este compania lider pe piața spaniolă din punct de vedere al asigurării de credit (50% din taxa națională), deși are o prezență internațională extinsă. Acest asigurător garantează colectarea de bunuri și servicii pe care o companie le vinde unui terț, pe credit. Trebuie menționat că există și alte companii pe piață care oferă acest tip de asigurare, precum CESCE, Coface sau Solunion.

Față de nevoile sectorului hotelier, care s-a confruntat cu diferite probleme de zeci de ani, Crédito y Caución a lansat o asigurare specifică în urmă cu aproximativ cinci ani. Pe piețele turistice precum Insulele Baleare sau Insulele Canare, acestea sunt entitatea de referință. În acest caz, ei evaluează riscul ca operatorii de turism și agențiile de turism online (OTA) pot lăsa facturi neplătite.

Hotelierul care contractează această asigurare, furnizează o listă cu clienții săi (TO și OTA), și pe baza nivelurilor de risc diferit și a volumului de facturare cu fiecare dintre aceștia, CC stabilește o politică pe care hotelierul o plătește pentru a avea facturarea garantată.

Cum plătesc operatorii de turism?

În general, atât operatorii de turism, cât și agențiile de turism online (OTA) plătesc la 30, 60 sau 90 de zile după ce clientul s-a bucurat de șederea lui. Trebuie menționat că, toți clienții plătesc integral prețul pachetului turistic înainte de efectuarea călătoriei.

Ce se întâmplă în cazul în care operatorul turistic nu plătește?

Odată ce factura a expirat, hotelierul cu o poliță CC are două opțiuni; una dintre ele fiind improbabilă: Nu încasează factura și trece banii la pierderi (în acest caz nu ar avea sens să plătească asigurarea). Notifică  Crédito y Caución că nu i s-a făcut plata facturii.

Luând a doua opțiune drept logică, asigurătorul stabilește o perioadă de 50 de zile înainte de a-și asuma plata facturii către hotelier. Cu toate acestea, surse consultate confirmă că recent, în contextul epidemiologic actual, CC a prelungit această perioadă la 90 de zile. Din acest moment, hotelierul obține valoarea facturii, iar Crédito y Caución este cel care trebuie să se asigure că operatorul turistic plătește ceea ce datorează, adică devine un fel de colector.

Ce înseamnă credit 0?

Reducerea creditului TUI UK la 0 este ca și cum ai apăsa un „buton de alarmă”, iar atunci când operatorul britanic dorește să colaboreze cu oricare dintre hotelierii care folosesc polița Crédito y Caución în întreaga lume, va trebui să plătească la check-inul oricărui client. Aceasta înseamnă a schimba total modelul economic care permite operarea tour operatorilor tradiționali.

În plus, impactul este global, deoarece se aplică la hotelurile din Insulele Baleare, Insulele Canare, Peninsula Iberică, în restul Europei, Caraibe și orice alt loc din lume, unde polița de asigurare este asigurată de această mare companie.

Cauza: neplata facturilor din primul trimestru

Această decizie a celor de la Crédito y Caución se datorează expirării facturilor neplătite de către TUI, FTI și alți operatori turistici, corespunzătoare lunilor ianuarie, februarie și martie. Dacă aceste contracte sunt estimate la 30 și 60 de zile, (la care trebuie adăugate cele 90 de asigurare) mai, iunie și iulie vor fi luni-cheie pentru ca hotelierii să solicite facturile pe care le-au asigurat.

Folosind un exemplu practic: Factură din ianuarie cu plată la 30 de zile.În februarie, operatorul turistic nu a plătit; hotelierul anunță Crédito y Caución.

90 de zile mai târziu, în mai, CC plătește hotelierului ceea ce este datorat de către TO. De asemenea, reduce creditul la 0. Din acel moment, șederea fiecăruia dintre clienții TO care doresc să stea într-un hotel afiliat asigurătorului la nivel mondial, trebuie plătită în avans.

Controversă propusă:

Recent, mass-media a dezvăluit că TUI Group Germania intenționează să amâne plata facturilor neplătite cu o propunere „non-negociabilă” în patru tranșe. Un astfel de plan ar însemna ca gigantul TO să păstreze 75% din ceea ce datorează hotelurilor până la călătorie. Surse oficiale indică, faptul că, Crédito y Caución le-a interzis tuturor afiliaților săi să semneze acest document.

Anterior, reprezentanții sectorului turistic și-au exprimat deja nemulțumirea. José María Mañaricúa, președintele Federației antreprenorilor în domeniul ospitalității și turismului din Las Palmas (FEHT), a subliniat că documentul privind noul scenariu de plată propus de TUI nu este deloc valabil, în timp ce José Torres, președintele Camerei de Comerț Lanzarote, a descris propunerea drept „de foarte prost gust”.

A consemnat: Dan Pătrașcu

Foto: Tourinews