Córdoba: Seminarul Rețea de asociații de români din Andaluzia 2015

1

În perioada 25-27 septembrie 2015, la Córdoba s-a desfășurat a doua ediţie a Seminarului „REȚEA DE ASOCIAȚII DE ROMÂNI DIN ANDALUCIA 2015”, organizat de Asociația hispano-romană TRAIAN din Córdoba și subvenționat de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, Fundația Caja Sur și Departamentul de Politică Migratorie Córdoba a Guvernului Andaluziei. Obiectivul principal al Seminarului a fost încurajarea şi consolidarea mediului asociativ românesc din afară granițelor.

La aceasta acțiune au participat asociațiile: „Asociación Sociocultural Rumanos Almerienses” (Roquetas de Mar), Ekinox (Granada), „Casa Rumana” (Huelva), „Prietenii Românilor din Sevilia și Andaluzia”, „Asociación de Rumanos LA ENCINA de Rociana del Condado”, „Asociația de români din Santa Ella” (Cordoba), „Asociación de Mujeres Rumanas”(Córdoba), Asociaţia „Red Internacional de Estudios Rumanos” (Granada) și Federația Asociațiilor Românești din Andaluzia (Córdoba).

2

În prima zi a Seminarului s-a analizat activitatea Rețelei de Asociații de Români din Andaluzia și a Federației Asociațiilor de Români din Andaluzia FARA (colaborarea, informarea reciprocă, sprijinul acordat între asociații, etc.) din 2014 și până în prezent , făcându-se propuneri pentru ȋmbunătăţirea activităţii celor două structuri analizate.

În data de  26 septembrie, de la 16:30 până la 20:30, a avut loc o sesiune de informare cu reprezentantul DPRRP MAE România, domnul Radu Cosma, sesiune unde s-a discutat pe tema ghidului de finanțare, a cererii de finanțare și a manualului de identitate vizuală, emise de acest departament. La sfârșitul întâlnirii, membrii asociațiilor au apreciat pozitiv informațiile și explicațiile primite din partea delegatului DPRRP MAE România.

4

În cadrul aceluiași seminar s-au mai organizat alte două întâlniri, prima cu reprezentanta FUNDAȚIEI XUL, pentru prezentarea proiectului RED ANTIRUMORES și cea de-a două cu reprezentanții asociației  ENCLAVE SOCIAL, entitate cu ajutorul căreia se desfăşoară cursul de CĂUTARE DE FONDURI, curs inclus în desfăşurarea aceluiași proiect.

Duminică, 27 septembrie, de la 11:00 la 14:00, s-a desfăşurat întâlnirea asociațiilor cu Consulul general al României la Sevilla,  domnul Radu Cătălin Mardare și reprezentantul DPRRP MAE România, domnul Radu Cosma. La această întâlnire, domnul Radu Cosma a transmis asociațiilor mesajul Ministrului delegat pentru Relația cu Românii de peste Hotare, domnul Angel Tilvăr, cu ocazia organizării celei de-a doua ediţii a Seminarului „Reţea de Asociații de Români din Andaluzia 2015″.

3

Ulterior participanţii la Seminar au informat oficialii Guvernului României asupra situației asociaţiilor, a faptului că este nevoie de ajutor privind dotarea acestora (cu echipament informatic și nu numai), și au dorit să evidenţieze importanţa desfășurării unor astfel de acțiuni, de formare și informare, atât pentru asociații cât și pentru autoritătile române.

Transmite: Asociația hispano-romană TRAIAN din Córdoba