Constantin Stroe, fostul director general al companiei Dacia, a încetat din viață

Constantin Stroe, fostul director general al companiei Dacia Automobile S.A., a încetat din viață în urmă cu puțin timp, azi, 17 decembrie a.c., la Spitalul Bagdasar Arseni din București, conform mediafax.

Constantin Stroe a fost victima unui accident vascular cerebral și se afla internat la spital de câteva săptămâni.

Fostul director s-a născut în 1942 în Hulubești, Dâmbovița. Acesta a fost director general al companiei Dacia Automobile S.A.

Și-a început cariera în industria auto în 1968, când s-a angajat ca inginer la Uzina de Automobile Pitești. În decursul celor peste 30 de ani de activitate, Constantin Stroe a avansat treptat în cadrul companiei, ocupând succesiv funcțiile de șef de atelier, inginer șef și director tehnic.

În noiembrie 1987, la două săptămâni de la Revolta de la Brașov, Constantin Stroe a fost dat afară de la Dacia, a refuzat să preia conducerea fabricii de autocamioane. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că propunerea a făcută de primul-ministru Constantin Dăscălescu la inițiativa lui Nicolae Ceaușescu. A lucrat apoi o perioadă la turnătoria din Slatina, apoi la Întreprinderea de Piese și Subansamble Auto din Scornicești și la Oltcit Craiova. În 1988, a fost numit director la Întreprinderea de Autoturisme Timișoara. Acolo a condus colectivul care a produs autoturismul cunoscut ca Dacia Lăstun.

În 2004, a fost decorat de statul francez cu distincția Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare. În 2012, Constantin Stroe a fost decorat de statul român cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.