Conservatorii au câștigat alegerile în Spania

pp_elecciones_20d

Partidul Popular al şefului guvernului conservator Mariano Rajoy a câştigat duminică alegerile parlamentare din Spania, în faţa Partidului socialist şi coaliţiei stângii radicale Unidos Podemos, care rămâne a treia forţă.

Partidul Popular a fost singurul partid important care a reuşit să obţină mai multe mandate decât în luna decembrie. Scrutinul de duminică a permis, însă, consolidarea noului val de formaţiuni mici, care au apărut din nemulţumirea populară faţă de anii de recesiune profundă şi de scandaluri de corupţie în care au fost implicate partidele majore.

Aceste alegeri au loc la doar şase luni de la ultimul scrutin, care a condus la un parlament fragmentat între patru mari forţe politice: două vechi – PP şi Partidul socialist – şi două noi formaţiuni: Podemos şi Ciudadanos.

Spania intră în prezent într-o nouă rundă de negocieri de culise, pentru a vedea dacă partidele pot forma o coaliţie de guvernare – o sarcină pe care nu au reuşit să o ducă la aplicare în ultimele şase luni.

De această dată, însă, incertitudinea şi confuzia care afectează Europa după Brexit presează politicienii de la Madrid să ajungă rapid la un acord.

Printre opţiunile pentru formarea unui Guvern se numără un pact al centru-dreptei, între PP şi liberalii din Ciudadanos, o coaliţie amplă pe modelul german, între PP şi socialişti sau un Guvern minoritar PP.

Partidul Ciudadanos, care a obţinut 32 de mandate, a anunţat că este dispus să înceapă imediat negocierile cu PP pentru formarea unui Guvern. Însă o alianţă a celor două partide ar mai avea nevoie de încă şapte deputaţi pentru a avea majoritatea.