Concursul „Românii de dincolo de graniţe” se încheie fără premii

Concursul de portrete „Românii de dincolo de graniţe” organizat de publicaţia „Occidentul Românesc” a ajuns la final. Pe adresa redacţiei au sosit 16 materiale destinate acestui concurs. Dintre acestea, însă, prea puţine au respectat regulile prezentate în paginile publicaţiei de-a lungul mai multor luni.

Astfel, doar două materiale au sosit pe adresa redacţiei înainte de termenul limită de înscriere în concurs, adică data de 15 martie. Din acest punct de vedere, sunt singurele materiale care puteau fi acceptate de către echipa de jurizare – una dintre condiţii fiind trimiterea materialelor până la data limită menţionată. Celelalte 14 materiale au sosit pe adresa Occidentul Românesc în a doua jumătate a lunii aprilie, prin urmare nu mai puteau fi înscrise în concurs.

Regulamentul concursului nu a fost respectat nici în alte privinţe: astfel, nouă materiale din cele 16 nu sunt tip portret, ci descriu oraşe sau regiuni în care locuiesc autorii lor; un material se înscrie în categoria literaturii de ficţiune; nu au fost trimise fotografii; textele sunt fie foarte scurte, fie mai lungi decât limita impusă prin regulament; fontul de scriere a fost diferit de cel solicitat prin regulament; cele mai multe texte nu au diacritice sau au diacritice doar parţial; şase dintre autori nu şi-au trimis CV-urile, iar unele lucrări au prezentat carenţe semnificative în ceea ce priveşte exprimarea corectă în limba română.

Le mulţumim celor care, totuşi, şi-au dedicat timp pentru a scrie şi a trimite aceste texte pe adresa redacţiei, chiar dacă nu le putem lua în considerare pentru acest concurs. Aceştia sunt din România (8):

 1. Ana Maria Cristache
 2. Aneta Tămaș
 3. Aurelian Popa
 4. Iuliana Miloș
 5. Lică Barbu
 6. Maria Giurgea
 7. Marinela Radu
 8. Valentina Aldea

Marea Britanie (2):

 1. Albert Dănăilă
 2. Elena Dobrescu

Italia (2):

 1. Bogdan Rusu
 2. Emil Talpazan

SUA (2):

 1. Crina Pop
 2. Romulus Frățilă

Spania (2):

 1. Iuliana Postole (Spania)
 2. Laura Bălășoiu (Spania)

Deoarece doar două materiale au sosit înainte de termenul limită fixat prin regulament, iar unul dintre ele este ficţiune literară, nu portret jurnalistic, organizatorii au decis să încheie concursul publicând singurul material care a respectat, în cea mai mare parte, regulile impuse: „Infirmierul cu inima cât o ţară”, autor  Laura Bălășoiu (Spania).

Redacţia Occidentul Românesc

Citește și