Comunitatea Valenciană: Ziua Limbii Române sărbătorită la Castellón de la Plana

1 [640x480]

„Casa de Rumania” din Castellón de la Plana a organizat duminică, 28 august, un eveniment cultural sub auspiciile Zilei Limbii Române. Manifestarea a avut loc la sediul Casei „Castilla la Mancha” care a colaborat la realizarea acestui eveniment. Programul a fost prezentat atât în limba română cât și în limba spaniolă.

Serata culturală a fost deschisă prin interpretarea corală a poeziei „Limba românească” de Gheorghe Sion, urmată de un scurt istoric al originii și evoluției limbii române, realizat de vicepreședintele Institutului, Edgar Breso. Cosmina Bucur a recitat poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, de Mihai Eminescu, iar Carla Scrobuțiu Todoruț a interpretat la pian o adaptare după celebra melodie „Mulțumesc iubită mamă”.

Edgar Breso și Mădălina Petcu au oferit publicului o prezentare bilingvă, care subliniază contribuția limbii române la îmbogățirea patrimoniului literaturii universale, urmată de lectura unor fragmente din celebra creație a scriitorului spaniol Miguel de Cervantes Saavedra, „Don Quijote de la Mancha”.

Tot în cadrul programului, Bianca Florea și Lusia Răduț au interpretat melodiile „Mândru că ești român” și „La oglindă” de George Coșbuc. Seara s-a încheiat cu interpretarea unor melodii la pian de către tinerii artiști: Carla Scrobuțiu Todoruț și Thomas Manuel Istrate. La eveniment a participat Angelica-Cristina Marcu și Gheorghe Florea din partea Consulatului României la Castellón de la Plana.

„Institutul Hispano Rumano – Casa de Rumania se află la început de drum. Avem ca punct de pornire dorința arzătoare de a schimba imaginea României în Spania și îmbunătățirea vieții cetățenilor de origine română rezidenți în Castellón de la Plana. Vom încerca, în măsura posibilităților, să ajutăm oamenii de cultură și tinerele talente să se facă cunoscute în societatea spaniolă. Avem o cultură bogată și români foarte talentați. Ajutându-i pe ei să se remarce, ajutăm Spania să înțeleagă România”, a declarat Manuel Păduraru, președintele Institutului Hispano Rumano (Casa de Rumania) și consilier în cadrul Primăriei din Castellón de la Plana.

3 [640x480]

2 [640x480]