Colindători de la Cluj în Regatul Spaniei

Colindători de la Cluj în Regatul Spaniei, în perioada 03-11 decembrie 2016

img_8551-1024x768

Parohia Ortodoxă „Sfinții Mărturisitori Visarion, Sofronie și Oprea” din Valdemoro (prin grija preotului Dorin Sas) a organizat în perioada 03-11 decembrie 2016, un turneu misionar de colinde și muzică românească în Regatul Spaniei. Invitații de onoare au fost Maria, Petronela și părintele Călin Ciprian Taloș (preot al Parohiei „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca).

Cu această ocazie, au fost vizitate următoarele comunități românești:

– Comunitatea Madrid: Parohia „Sf. M. Mc. Ecaterina” din Fuenlabrada; Parohia „Sfinții Mărturisitori” din Valdemoro; Parohia „Întâmpinarea Domnului” din Mejorada del Campo; Parohia „Sf. Cuvios Irodion de la Lainici” – Colmenar Viejo;

– Castilia-La Mancha: Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Cuenca;

– Catalonia: Parohia „Sf. Trei Ierarhi” Ibiza (Insulele Baleare); Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Tortosa; Parohia Sf. „Ghelasie de la Râmeț” Solsona și Parohia „Sf. Muceniță Tecla” Sabadell.

img_8607-1024x768

De asemenea, în cadrul turneului, sâmbătă, 03 decembrie, la finalul conferinței Pr. Prof. Dr. Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu (susținută în incinta Rafaelhoteles Atocha din Madrid) s-a desfășurat un impresionant recital de colinde, în prezența ambasadorului Gabriela Dancău și a familiei sale, a PS Timotei, precum și a membrilor Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, și a altor invitați.

atocha

A devenit o tradiție în Spania, ca în perioada Postului Crăciunului să fie organizate concerte de colinde și muzică tradițională de acasă, în comunitățile de români din Peninsula Iberică, aducând astfel, mireasma datinilor strămoșești în sufletele compatrioților noștri care trăiesc departe de  meleagurile natale.

img_8581-1024x768

***

Despre familia preotului Ciprian Taloș din Cluj-Napoca. O familie a cărei activitate muzicală nu provine nici din sfera muzicii populare, nici din cea a muzicii ușoare. De când fiica cea mare, Maria (13 ani) avea 5 ani, s-au dedicat cu toată familia, în exclusivitate, cântului religios, pe care l-au dăruit lui Dumnezeu în frumoase concerte de pricesne, colinde și cântece cu tematică patriotică susținute în țară și străinătate. Partea principală a concertelor este adusă în sufletele ascultătorilor de către acuratețea duetului: Petronela și Maria (mamă și fiică). Experiența muzicală a preotului Ciprian Taloș (înregistrări CD, dirijor a două grupuri vocale: Vlahia – Cluj Napoca, Anastasis – Sibiu, și fondator al Grupului  Folcloric Junii Vlădesei – Huedin) este materializată în noutatea orchestrațiilor create special pentru interpretarea concertelor în biserici.

Concerte internaţionale susținute: 04 Iulie 2014: Chapelle de la Visitation – Monaco (Monte-Carlo); 06 Iulie 2014: Église Notre Dame Vallon Fleurs NICE (Franţa); 13 Iulie 2014: biserica Sf. Ghelasie de la Râmeţi – Rimini (Italia); 21 Mai 2015: Maria Taloș, recital de pian „Fetè roumanie” Nice (Franţa) în prezenţa IPS Mitropolit Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale; 29-30 Noiembrie 2015: biserica Sf. Ap. Andrei – Copenhaga (Danemarca) în prezența PS Macarie al Europei de Nord. A consemnat Dorin Sas – Preot (Parohia Ortodoxă „Sfinții Mărturisitori Visarion, Sofronie și Oprea” din Valdemoro)

Redacția OR