„Cetățenii britanici se grăbesc să se stabilească în Spania înainte de a-și pierde drepturile de cetățeni ai UE”
Zilele acestea are loc un fenomen fără precedent. Britanicii își părăsesc țara și se retrag în Spania pentru a nu ieși din Uniunea Europeană odată cu țara lor.
Publicația The Guardian a relatat, într-un amplu material, despre acest fenomen și a scris despre graba pe care mulți cetățeni britanici o au în a se stabili în Spania pentru a-și păstra drepturile de cetățeni europeni, în condițiile în care, în câteva ore, țara lor va ieși din blocul comunitar.
The Guardian scrie că numărul britanicilor care se mută în Spania este în creștere, întrucât aceștia nu vor să-și ruineze planurile de pensionare sau cariera, cu atât mai mult cu cât nimeni nu le mai garantează drepturile pe care le au după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.
Publicația britanică prezintă apoi o serie de exemple de britanici care au ales deja să plece în Spania, precum și motivele acestora de a face acest pas.
Regatul Unit va părăsi UE, vineri, 31 ianuarie, la miezul nopţii
Grupul de coordonare al Parlamentului European pentru Regatul Unit, condus de către eurodeputatul german David McAllister, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe (AFET), va ţine legătura cu Grupul operativ pentru relaţiile cu Regatul Unit (Task Force for Relations with the United Kingdom) şi se va coordona cu Comisia pentru afaceri externe şi Comisia pentru comerţ internaţional (INTA), precum şi cu toate celelalte comisii care au atribuţii în acest domeniu.
Parlamentul European va urmări îndeaproape activitatea lui Michel Barnier, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, şi va continua să influenţeze negocierile prin intermediul rezoluţiilor. Acordul final va avea nevoie de aprobarea Parlamentului European.
Regatul Unit va părăsi blocul comunitar, la care a aderat în 1973, vineri 31 ianuarie la miezul nopţii, ora Bruxellesului (23:00 GMT), atunci când drapelul acestei ţări va fi retras de la instituţiile Uniunii Europene. În urmă cu trei ani şi jumătate, 52% din populaţia Regatului Unit a votat, într-un referendum, în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană.
Dacă Regatul Unit ar decide cândva să revină în UE, ţara ar trebui să se supună procedurii de aderare obişnuite.
Dintre cele 73 de locuri în Parlamentul European deţinute de britanici şi care vor rămâne vacante, 27 vor fi redistribuite, iar 46 vor fi rezervate viitoarelor noi state membre.
Libera circulaţie se va aplica până la finalul lui decembrie 2020
Londra nu va mai avea dreptul de a prezenta un candidat la postul de comisar european. De altfel, deja nu mai există un reprezentant britanic în Colegiul comisarilor, premierul Boris Johnson refuzând să propună unul în noua Comisie Europeană.
Şeful executivului britanic nu va mai fi invitat la Consiliile Europene, iar membrii guvernului nu vor mai participa la reuniunile ministeriale ale UE.
În calitate de cetăţeni ai unei ţări terţe, britanicii nu vor mai putea pretinde posturi de funcţionari la Bruxelles. Aceia dintre ei care au obţinut o dublă naţionalitate vor putea rămâne în funcţii. În schimb, Regatul Unit, al doilea contributor net la bugetul Uniunii Europene, după Germania, va continua să plătească până la finalul perioadei de tranziţie – 31 decembrie 2020.
Libera circulaţie se va aplica până la finalul lui decembrie 2020. Detaliile drepturilor reciproce vor fi negociate după Brexit.