Barroso, acuzat de abuz, chemat în justiție și în fața PE
Jose Manuel Barroso, căruia i se reproșează că este mai degrabă un politician de partid decât un lider european cu viziune, va fi afectat de un scandal legat de industria tutunului. Atât Ramona Mănescu, europarlamentar PNL, cât și Cristian Bușoi, au atacat dur implicarea lui Barroso în cazul Dalli.
Eurodeputatul Cristian Buşoi a confirmat pentru DeCeNews că președintele Comisiei ar putea fi chemat să dea explicații Parlamentului European. Barroso e acuzat de abuz, fiindcă i-a impus comisarului pentru Sănătate și Protecția Consumatorului, John Dalli, să demisioneze, fără să prezinte dovezi că acesta ar fi acționat incorect. Totuși, Barroso nu riscă decât o șifonare a imaginii, întrucât parlamentarii PPE îl vor susține, indiferent de situație. De altfel, chiar europarlamentarii PDL au dat un exemplu despre cum se poate acuza fără dovezi, în cazul referendumului din iulie. “Circumstanțele în care John Dalli a fost obligat de preşedintele Barroso să demisioneze sunt neclare, iar demisia preşedintelui Consiliului de Supraveghere OLAF, cât şi recunoașterea faptului că nu au existat dovezi privind implicația directă, sunt de natură să scadă încrederea cetățenilor europeni în instituțiile europene și în Comisia Europeana în ansamblu. Cred că a fost o decizie greşită”, a declarat Buşoi.
Fostul comisar european, maltezul John Dalli, pregătește un proces atât în Malta, unde justiţia se ocupă deja de acest dosar, cât și la Bruxelles, la Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg sau în faţa Curţii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg. El a afirmat, de asemenea, că grupuri de presiune în favoarea tutunului au făcut lobby “pe lângă toată Comisia în ultimele luni”. “Voi contesta” decizia luată de preşedintele Comisiei Jose Manuel Barroso de a mă determina să demisionez, a afirmat Dalli în cadrul unei conferinţe de presă convocate în faţa Executivului european de la Bruxelles. În cazul lui Dalli, care a deţinut portofoliul Sănătăţii şi Protecţiei Consumatorului, începuse o anchetă a Oficiului european de luptă antifraudă. OLAF a explicat că a acționat în urma unei plângeri a producătorului suedez Swedish Match, care denunţa că un antreprenor maltez i-a dat de înțeles că are relații cu Dalli, putând influenţa o lege anti-tutun. Dalli, care contestă ferm acuzaţiile, a povestit că Barroso l-a convocat pentru a-i cere să demisioneze. “I-am cerut să îmi acorde 24 de ore, mi-a dat 30 de minute”, a declarat Dalli.
Mănescu: Barroso, dubios în cazul Dalli
Europarlamentarul Ramona Mănescu a publicat o declarație dură la adresa președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, după ce acesta a impus demisia comisarului John Dalli. ”În opinia mea, aceasta atitudine afișată de Președintele Comisiei Europene este cel puțin dubioasă, ținând cont că Dalli pregătise adoptarea unei noi legislații, la nivel european, care se refera și la comerțul cu tutun. Graba cu care Barroso a ținut ca Dalli să demisioneze a iscat numeroase discuții privind posibilitatea ca Președintele Comisiei Europene să nu fi fost mulțumit de aceasta noua legislație. În acest context, din ce în ce mai mulți colegi europarlamentari își pun întrebări cu privire la buna-credință și la profesionalismului domnului Barroso, cu atât mai mult cu cât această presiune, făcută asupra fostului Comisar pentru Sănătate, vine la scurt timp după implicarea excesivă și abuzivă a Președintelui Comisiei Europene în cazul referendumului din România”, precizează DeCeNews.