Avocat Ioana Brătuleanu: Ce trebuie să știe românii care muncesc fără asigurări sociale în străinătate
În cazul în care vi se promit bunuri (o mașină, o casă) în schimbul îngrijirii unei persoane, trebuie în primul rând să vedeți dacă acest lucru vă avantajează pentru că pe parcursul anilor se pot întâmpla multe situații neprevăzute.
Un contract de muncă vă aduce o siguranță, un salariu prestabilit, care va fi actualizat în funcție de creșterile salariale, determinarea cu exactitate a timpului de odihnă și a vacanțelor, și nu în ultimul rând, poate că cel mai important aspect este cel al cotizării la Sistemul de Securitate Socială.
Cred că sunt două aspecte care trebuie privite separat: una este moștenirea, care să zicem că poate veni ca remunerație în schimbul muncii și cu totul altceva este cotizarea la Securitatea Socială. Se asigură drepturi diferite: una este o remunerație finală în schimbul muncii prestate și cu totul altceva este asigurarea de sănătate și asigurarea pensiei. Sau mai direct, cu sau fără casă, de pensie și de medic cu siguranță vom avea nevoie.
De ce este important să cotizăm la sistemul de Asigurări Sociale? Chiar și în cazul muncii în domeniul domestic, dacă poate nu ați cotizat și pentru șomaj, totuși cotizați pentru alte aspecte cum ar fi – boli comune sau din muncă (niciodată nu putem ști ce se poate întâmpla peste ani, iar asigurarea medicală este extrem de importantă pentru cazul în care apare o boală care ne poate împiedica să mai lucrăm), ajutor economic din partea statului (avem posibilitatea de a solicita ajutorul economic din partea statului spaniol, care, deși nu reprezintă o sumă mare, este un venit care ne poate ajuta să supraviețuim până găsim un alt loc de muncă sau până solicităm eventual pensionarea anticipată în România) și pensia (în cazul expus anterior, având îndeplinită vârsta pentru pensionare, plus anii cotizați în România, s-ar fi putut solicita pensionarea în Spania).
În cazul prezentat, prima problemă a pornit de la inexistența unui contract de muncă. Neavând un contract de muncă, nici documente care să arate că sunt rezidenți pe teritoriul Spaniei și că au cotizat ceva, nu pot beneficia de niciun ajutor. Dacă ar fi cotizat măcar la sistemul de Asigurări Sociale, altele ar fi fost acum posibilitățile lor.
De aceea, recomand clienților mei să lucreze întotdeauna cu contract de muncă, oricum ar fi acesta, să se asigure că cotizează la sistemul de Asigurări Sociale și ideal ar fi să se înscrie la Sindicatul Muncitorilor din zona în care aparțin (în schimbul unei taxe modice) pentru a se putea informa de fiecare dată când au nedumeriri cu privire la drepturile lor și de asemenea, pentru a beneficia de asistență juridică gratuită în cazul unui litigiu în instanță. Acestea dispun de departamente specializate pe fiecare Convenție Colectivă în parte și vă pot consilia în cunoștință de cauză.
A doua problemă a pornit de la promisiunea de moștenire pe cale verbală, fără a exista un contract între părți. Și aici am să fac câteva precizări pentru a stabili ce fel de contract trebuie să faceți în cazul în care vi se promite o moștenire în schimbul muncii.
În primul rând, trebuie să specific că orice contract care privește un bun imobil (casă, apartament sau teren), trebuie încheiat în fața notarului. Așadar, un contract semnat între părți, de mână, vă poate crea multe probleme în momentul în care veți dori să intrați în posesia bunului. Așadar, nu vă ajută nici o înregistrare audio unde vi se promite că vi se lasă casa în schimbul unei contra-prestații. În schimb, contractele care privesc bunurile mobile (de exemplu, o mașină, bijuterii) da, pot fi încheiate de mână, între părți.
Testamentul. Deși o formă obișnuită de a împărți bunurile lăsate moștenire este testamentul la notar, totuși se aplică vorba populară „nici când vezi să nu crezi”. De ce? Pentru că testamentul poate fi schimbat oricând, fără ca dumneavoastră să aflați. Astăzi puteți merge la notar să semnați și mâine proprietarul poate merge la notar să-l schimbe în favoarea altcuiva fără ca dumneavoastră să știți. Apoi, depinzând de starea de sănătate a persoanei care vă lasă moștenirea (de obicei sunt persoane în vârstă, care suferă de diferite afecțiuni), un testament poate fi atacat în instanță de către moștenitorii legali (copiii, nepoții, sau alți moștenitori) și poate fi anulat dacă se dovedește că persoana care a lăsat moștenirea nu era în deplinătatea facultăților mentale la realizarea testamentului. În plus, atunci când există moștenitori legali cum ar fi de exemplu copiii sau nepoții, trebuie verificate totalitatea bunurilor pe care proprietarul le lasă moștenire pentru că nu se poate încălca cota legală care le revine acestora. Conform legii, copiii trebuie să moștenească un procent din bunuri (procent care depinde de numărul de copii) și doar restul se poate lăsa moștenire altcuiva prin testament.
Contractul de donație cu clauză de întreținere și drept de habitație. Acest contract se semnează la notar și se stabilesc condițiile clare – vă lasă bunul în schimbul îngrijirilor. Până la deces, proprietarii au dreptul să locuiască în casă, iar dumneavoastră trebuie să vă ocupați de îngrijirea lor. Atenție însă: dacă vi se donează de exemplu o casă cu o valoare de 80.000 de euro, veți fi obligați să achitați impozitul pentru donație. Așadar, întrebați la notar, în momentul realizării actului, și ce veți datora Finanțelor ca impozit la decesul proprietarului, pentru că aceste sume depind de fiecare Comunitate Autonomă în parte și pot fi destul de mari, iar dacă dumneavoastră ați lucrat fără nicio remunerație economică, nu veți avea posibilitatea de a achita impozitul. În cazul când intervin moștenitorii legali (copiii) – care de obicei intervin în majoritatea cazurilor cu bunuri de valoare mare – vă puteți solicita drepturile conform contractului de donație.
În consecință, pentru a rezuma în câteva idei clare: când vorbim despre moștenirea unei case, niciodată nu ne putem mulțumi cu o înțelegere verbală și nici măcar cu o înțelegere scrisă, înțelegerea trebuie făcută neapărat în fața notarului. Iar când lucrați pentru o persoană, indiferent de modalitatea în care alege să vă plătească, aveți în vedere măcar să cotizați la sistemul de Asigurări Sociale.
Autor: Avocat Ioana Bratuleanu (Madrid) – Colaborator voluntar la Occidentul Românesc
Avocat ICAM specializat în Drept internațional
Telefon 642.308.360
E-mail: secretaria@brilawabogados.es