Asociația Alma Rumana Valencia: Primăvara nu poate începe fără mărțișoare

105

1

Primăvara nu poate începe fără mărțișoare

“Odată,fiicele bătrânului an se lăudau aşa: -Eu, spunea primăvara, sunt fiica cea mai tânăra şi frumoasă. Pe mine mă mângâie soarele cu razele lui călduţe şi luminoase. Eu trezesc la viaţă întreagă natură. Aici flori, dincolo verdeaţă, pomi în floare, zumzet de albine, ciripit de păsărele. Ogoarele răsună de duduitul tractoarelor. Câtă frumuseţe, câtă viaţă şi veselie peste tot locul!”

Cam aşa ne amintim noi, adulţii lecţia despre primăvară din Abecedarul clasei I. Şi, implicit, ne amintim că primăvara nu poate începe fără mărţişoare. Însă copiii noştri, născuţi sau crescuţi departe de ţară, nu ne înţeleg emoţiile. Dacă unii dintre ei, mai mărişori, care poate au avut șansa să înveţe câţiva ani în şcolile din România îşi amintesc vag sau au găsit în mediul virtual informaţii despre acestă tradiţie balcanică milenară, ceilalţi însă ne privesc cu intrigă şi curiozitate.

În special pentru copiii românilor din Valencia, 1 Martie nu înseamnă “mărţişor”, nici începutul primăverii, ci startul celei mai mari sărbători locale : “Las Fallas”. Pentru alţii, răspândiţi pe întregul mapamond, în mod sigur 1 Martie are semnificaţii diferite, în funcţie de obiceiurile locale. Tocmai de aceea, datoria noastră de părinţi, este de a nu-i lasă să-şi piardă rădăcinile, de a le prezenta obiceiurile noastre şi de a-i conştientiza de imensul tezaur cultural moştenit de la moşi-strămoşi.

În aşteptarea primăverii, Asociaţia Suflet Românesc – Alma Rumana din Valencia, aflată într-o continuă luptă pentru conservarea şi revitalizarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti în rândul comunităţii românilor din Valencia, a organizat în 7, 14 şi 28 februarie, ateliere pentru confecţionarea de mărţişoare. Pe parcursul lor, organizatorii au pus la dispoziţia adulţilor şi copiilor prezenţi, în mod gratuit, o mare diversitate de materiale şi instrumente, pe care aceştia le-au mânuit cu ingeniozitate pentru a crea cele mai frumoase şi originale mărţişoare.

2

Totul a început cu o poveste veche, despre “Mărţişor”, apoi cu date arheologice care atestă vechimea de mai bine de 8000 de ani a obiceiului, iar la final argilă, plastilină, hârtie, materiale textile, lână, nasturi şi mărgele, îmbinate cu lipici şi pasiune, decorate cu tradiţionalul fir alb-roşu, au luat forma a câteva sute de mărţişoare care au fost răspândite atât în rândul comunităţii româneşti din Valencia, cât şi în nordul Spaniei, România sau chiar Suedia, unde au fost deosebit de apreciate.

3

Ultimul atelier, organizat în 28 februarie, a fost şi gazda concursului “Mărţişor”, în care cele mai frumoase mărţişoare au fost premiate cu dulciuri, cărţi şi reviste în limba română provenite din donaţii. La acest atelier, în prag de 1 Martie, alături de cei prezenţi, s-au aflat doamna Magdalena Lungu – consilier pentru relaţia cu comunitatea românească în cadrul Ambasadei României la Madrid şi domnul Robert Hellvig – consul în cadrul Consulatului României din Castellón de la Plana care au apreciat eforturile copiilor şi i-au răsplătit cu dulciuri şi diplome.

4

Cu toate că am avut oaspeţi de seamă, atmosfera relaxată şi neprotocolară a eliminat emoţiile tuturor, activitatea încheindu-se cu voie bună, mai ales că organizatorii nu au uitat nici de doamnele şi domnişoarele prezente la eveniment, oferindu-le acestora flori şi mărţişoare sub formă de brăţări.

5 6

Corespondență: Asociația Alma Rumana – Suflet Românesc Valencia