Ana Blandiana, prezență literară de excepție în Pamplona și Sevilla

Ana Blandiana, legenda literaturii române, a participat în luna octombrie 2022, la două evenimente culturale deosebite organizate în Spania. Primul a avut loc pe 16 octombrie în amfiteatrul Baluarte din Pamplona, unde autoarea a oferit un dialog literar și filozofic cu traducătoarea operelor sale, Viorica Pâtea, și cu editorul Jordi Doce.

Conferința a fost organizată în cadrul „Întâlnirilor din Pamplona 72-22” (16-18 octombrie), un eveniment internațional de cultură, artă și gândire cu tradiție din 1972, susținut de Guvernul Navarrei.

În Pamplona, conversația s-a axat în jurul problemelor fundamentale ale existenței și ale literaturii, înțeleasă ca un compromis și o cale etică. Blandiana consideră că poezia are o capacitate „salvatoare”, mai ales în contextul care l-a trăit personal în trecut, și o definește ca pe o „încăpățânare de a formula inexprimabilul”.

Poezia exprimă sentimente de adâncă dragoste și prețuire pentru limba română și este creată pentru a „ilumina”. Creșterea la număr ale festivalurilor de poezie este o „reacție împotriva consumismului” și contribuția sa față de tradiția realismului magic se rezumă în următoarea frază: „Fantasticul nu este opusul realului, este doar reprezentarea lui plină de sensuri. A-ți imagina ceva înseamnă a-ți aminti”.

A doua întâlnire literară cu Ana Blandiana, ca invitată de onoare, a avut loc la Universitatea din Sevilla pe 18 octombrie, eveniment organizat de Consulatul General al României la Sevilla, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid și în colaborare cu Facultatea de Filologie din cadrul Universității din Sevilla.

La reuniune au participat, alături de distinsa scriitoare Ana Blandiana, Jose Javier Martos Ramos, decanul Facultății de Filologie, precum și membri reprezentativi ai corpului profesoral al Universității din Sevilla.

Programul vizitei intitulată „Poezia și centrul lumii” a fost structurat pe un dialog interactiv cu studenții, care au rămas plăcut impresionați de retorica cunoscutei scriitoare, o sesiune de lectură de poezii reprezentative ale operei sale și o sesiune de autografe.

Ana Blandiana (Timișoara, 1942), aparține unui grup de scriitori care și-au conceput vocația literară ca o formă de rezistență morală în fața terorilor istoriei. A devenit o figură legendară pentru literatura română, o voce feminină cu o influență în literatura contemporană, reprezentând umanismul și justiția socială. Cu poezia sa, a avut curajul de a sta în fața regimului comunist. Este autoare de poezie, proza și eseuri traduse în 25 de limbi străine, un total de 100 volume. Prezența sa este din ce în ce mai recunoscută în târguri de carte și festivaluri literare, apreciată de publicul larg și de critică. A primit numeroase premii naționale și internaționale, cum ar fi „Cetățean de Onoare” în diverse orașe din Romania, decorația „Nihil Sine Deo” a Regelui  Mihai I de România, Premiul „Poetul European al Libertății” de Gdansk, Doctor Honoris Causa al Universității din Salamanca, Chévalier de la Légion d’Honneur al Republicii Franceze, „Romanian Women of Courage Award” al Departamentului de Stat al Statelor Unite, candidată pentru Premiul Nobel de Literatură, între altele.

A consemnat: Occidentul Românesc

Foto:  Baluarte (Twitter) și Consulatul General al României la Sevilla