Centrul Barcelonez pentru Afaceri Internaționale (CIDOB) a prezentat astăzi analiza privind perspectivele anului 2024 sub titlul „El mundo en 2024: un año marcado por las urnas y las armas” (Lumea în 2024: un an marcat de voturi și arme). Potrivit directorului CIDOB, Pol Morillas, anul ce se apropie va fi „deosebit de transcendental”, fiind caracterizat de alegeri la nivel mondial și conflicte în curs ce au pus în pericol dreptul internațional.
Într-o perioadă în care 4 miliarde de oameni vor fi chemați să-și exprime votul în diverse alegeri, CIDOB atrage atenția asupra pericolului dezinformării alimentate de Inteligența Artificială și a creșterii impunității în lipsa unor instrumente de guvernanță globală.
Așadar, în 2024, evenimente precum alegerile din Rusia, India, SUA, Indonezia, Taiwan, Venezuela și alegerile pentru Parlamentul European vor coincide cu conflicte precum cele din Gaza, Ucraina, Sudan sau Yemen. CIDOB subliniază faptul că alegerile pot influența dezvoltarea conflictelor, și invers, conflictele pot influența rezultatele alegerilor.
Analistul CIDOB, Carme Colomina, a evidențiat importanța dezinformării și a Inteligenței Artificiale în cadrul proceselor electorale, remarcând paralelele cu precedentul din 2016, când au avut loc alegeri sub umbra post-adevărului.
CIDOB acordă o atenție deosebită celor două conflicte globale care acaparează în prezent atenția lumii. În ceea ce privește conflictul din Fâșia Gaza, acesta este caracterizat drept cel mai sângeros din regiune în ultimele decenii, cu un risc crescut de escaladare în următoarele luni. În cazul Ucrainei, există incertitudini cu privire la strategia președintelui Zelenski și la abordarea administrației SUA, mai ales în contextul unei posibile victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale.
În ceea ce privește America Latină, ciclul electoral din 2024 va include alegeri în Mexic, El Salvador și Venezuela, desfășurate într-un context de creștere a nemulțumirii față de democrație și de eroziune a instituțiilor.
CIDOB atrage atenția asupra consolidării guvernelor iliberale sau autoritare în regiunile numite „Sur Global”, cu expansiunea grupului BRICS și creșterea autoritarismului în țări precum Arabia Saudită, Egipt și Iran. De asemenea, se anticipează un posibil impact al încetinirii economice a Chinei asupra datoriei externe a țărilor dependente de investițiile acestei puteri asiatice.
Carmen Colomina subliniază că asistăm la o lume cu un intens electoral, caracterizată de o creștere a conflictelor și a impunității. Conflictele din Nagorno Karabah, Sudan sau Yemen evidențiază o accelerare a reglementării forței în cadrul sistemului internațional, iar CIDOB avertizează cu privire la un posibil „extindere umanitară” în contextul a 14 milioane de persoane în plus față de cei 114 milioane înregistrate în septembrie 2023.
CIDOB subliniază importanța rezolvării acestei crize a sistemului internațional, evidențiind că „dreptul de veto în Consiliul de Securitate este cheia, și fără a aborda această problemă, reconstrucția guvernanței este imposibilă”. Alternativa propusă este un sistem internațional fragmentat în mecanisme regionale de securitate, unde unele țări să exercite roluri de lideri.
În timp ce ne îndreptăm către 2024, CIDOB anticipează o creștere a numărului de refugiați, subliniind necesitatea unei acțiuni coordonate la nivel global pentru a evita o criză umanitară extinsă.
A consemnat: Occidentul Românesc
Sursă informații și foto: RTVE