„Ziua Universală a Iei” sărbătorită la Valencia

Anul acesta comunitatea românilor din Valencia are bucuria unei duble aniversări. Vor sărbători 100 de ani de la Marea Unire cu o senzație de împlinire și mândrie, dar și 10 ani de la prima sărbătoare a IEI în Valencia.

Cu ocazia „Zilei Universale a Iei”, Asociația AROVA și Biserica Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Valencia organizează an de an, o complexă activitate festivă, educativă și culturală. Femeile și fetele merg la biserică îmbrăcate în port tradițional românesc, iar copiii participă la un curs despre portul național românesc. Acest curs face parte din proiectul „Învățam împreună departe de casa”, în cadrul căruia Maria Toadere prezintă portul popular, povestește despre frumusețea și inspirația pe care bluza tradițională românească o are în lumea modei de azi, despre simbolurile brodate pe ii și despre varietatea acestora.

Anul acesta „invitatul special” al „Zilei Universale a Iei” a fost unul dintre frumoasele costume populare pe care asociația le-a primit din partea Ministerului Romanilor de Pretutindeni. Ia prezentată copiilor a fost admirată și fotografiată ca o adevărată vedetă. În cadrul acestor activități copiii desenează, se joacă, învață și vorbesc românește, timp în care, (după slujbă) adulții pregătesc masa pentru a încheia ziua într-o agapă festivă.

De „Ziua Universală a Iei”, anul acesta s-a pregătit paella. Curios sentiment: ia românească alături de paella valenciană, semn al integrării dar și al păstrării cu mândrie a rădăcinilor, semn al identității naționale oriunde ne-am afla.
Ziua s-a încheiat într-o atmosferă festivă, multiculturală. Români, spanioli, ucraineni și alte naționalități au servit masa împreună, și s-au bucurat unii de alții.

A consemnat: Asociația AROVA Valencia