Ziua Cooperării Europene: „La graniţe, ne dezvoltăm împreună”

21

serbatoarea-mesterilor-80-680x365

În fiecare an, în septembrie, la începutul toamnei, regiunile Europei sărbătoresc cei peste 20 de ani de programe de cooperare teritorială: locuitorii zonelor de graniţă se întâlnesc, participă la evenimente comune, petrec o zi întreagă unii în compania altora şi leagă prietenii. În fiecare stat membru UE sau candidat la aderare, ca şi în state terţe, au loc sute de evenimente locale organizate sau finanţate de programele de cooperare teritorială, la care participă peste 30 de ţări.  Această mare familie se reuneşte sub deviza comună „La graniţe, ne dezvoltăm împreună” („Sharing borders, growing closer”) şi celebrează spiritul de cooperare în întreaga Uniune şi în ţările vecine.

În 2014, suita de evenimente a început cu lansarea campaniei, pe 16 septembrie, la Milano, sub auspiciile preşedinţiei italiene a Consiliului Uniunii Europene. Au fost prezentate realizările politicii de Cooperare Teritorială Europeană iar câştigătorii concursului video „Probleme de frontieră, soluţii de frontieră” şi-au primit premiile. Iată programul evenimentelor locale organizate în România în perioada următoare, pentru a sărbători Ziua Cooperării Europene:

La Oradea

– pe 20 septembrie, BikeFest Semi Marathon, pentru iubitorii de Moutain Bike, bărbaţi şi femei, tineri sau vârstnici, copii, familii, iubitori ai mersului pe bicicletă, ai sportului şi mişcării în aer liber în general. Programul începe la ora 8:00 a.m. în curtea Bazinului Olimpic din Oradea.

– tot pe 20 septembrie, în Parcul 1 Decembrie, BikeTrial Gravity Fighters – campionat naţional pentru biciclişti experimentaţi.

La ambele evenimente, competitorii, provenind din România şi Ungaria, vor primi din partea Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 (HU-RO) cadouri promoţionale: tricouri EC Day şi pachete de prânz. În apropierea zonei de Bike Trial, va fi instalat un pavilion al programului HU-RO, unde publicul larg va primi informaţii suplimentare despre evenimente şi materiale informative despre rezultatele proiectelor finanţate.

– pe 21 septembrie, dacă vă place mersul cu bicicleta şi sunteţi preocupaţi de protecţia mediului, puteţi porni pe noua pistă de biciclete care leagă Oradea de Berettyóújfalu (Ungaria), construită prin proiectul BEORKER. Traseul, de jumătate de oră, începe în comuna Borş, în faţa Primăriei, la ora 17:00, şi se termină în Oradea, în Parcul Magnoliei, unde participanţii se vor putea alătura mulţimii venite la BikeFest Critical Mass, la ora 18:00 p.m. În a doua parte a zilei, festivităţile vor continua, de la ora 19:00, cu un concert susţinut de Filarmonica de Stat Oradea, cu o selecţie de piese ale unor compozitori români şi maghiari. Intrarea la eveniment este liberă.

Agenda: www.huro-cbc.eu, www.brecoradea.ro.

La Reşiţa

– pe 19 septembrie, în centrul oraşului, în Piaţa 1 Decembrie 1918, între orele 14,00-20,00, copii de la şcoli din Reşiţa şi Vârșet îşi vor scrie gândurile şi dorinţele pe hârtie, iar acestea vor fi transmise generaţiei următoare într-o „capsulă a timpului” , ce va fi deschisă în anul… 2044! Sărbătoarea va continua în centrul oraşului Reşiţa cu un concert susţinut de Orchestra Filarmonica Banatul din Timişoara şi o prezentare de modă inspirată din portul tradiţional românesc şi sârbesc. Mai multe informaţii, în site-ul programului de cooperare teritorială România-Republica Serbia, http://www.românia-serbia.net/.

La Botoşani:

– pe 21 septembrie, la TELE M Botoşani va fi difuzată emisiunea de televiziune pentru copii „Cheia sol”, dedicată Zilei Cooperării Europene. În aceeaşi zi, la Uvertura City Mall va fi prezentat un spectacol artistic de muzică şi dans, realizat de Asociaţia „Cheia sol”. Mai multe informaţii, în site-ul programului de cooperare teritorială România-Ucraina-Moldova.

La Suceava:

– pe 20 septembrie, la Muzeul Bucovinei din Str. Ştefan cel Mare, între orele 10,00-14,00, va fi organizat un atelier de pictură, în cursul căruia participanţii vor ilustra valorile şi principiile Uniunii Europene în culori şi simboluri. Atelierul de lucru va fi coordonat de Departamentul de Artă al Muzeului iar picturile realizate vor fi prezentate într-o expoziţie. Mai multe informaţii, în site-ul programului de cooperare teritorială România-Ucraina-Moldova.

La Iaşi:

– pe 26-27 septembrie, Autoritatea Comună de Management a Programului România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 şi Secretariatul Tehnic Comun vor organiza mai multe evenimente menite să promoveze cooperarea europeană şi realizările proiectelor transfrontaliere. Factorii interesaţi şi reprezentanţii media sunt invitaţi la Conferinţa anuală a Programului, unde vor afla noutăţi despre demersurile întreprinse pentru perioada de programare 2014-2020, beneficiari din toate cele trei ţări îşi vor prezenta rezultatele proiectelor în cadrul unui târg de proiecte, iar tineri artişti şi voluntari vor organiza momente artistice şi activităţi culturale: un atelier de teatru, un atelier de literatură, un atelier de fotografie… Urmăriţi agenda tuturor evenimentelor, în buletinul programului: http://ro-ua-md.net/files/new/BE_2_2014_RO.pdf

Călăraşi, Razgrad şi Silistra (Bulgaria)

Secretariatul Tehnic Comun pentru Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013 (PCT Ro-Bg 2007-2013), găzduit de Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi pentru Graniţa România-Bulgaria (BRCT Călăraşi), organizează două evenimente:

– pe 20 septembrie, în zona pietonală a oraşului Razgrad (Bulgaria), în intervalul orar 12.30–16.30, vоr fi prezentate, sub formă de postere, informaţii şi fotografii cu rezultate ale proiectelor finanţate prin PCT Ro-Bg 2007-2013, iar publicul larg va putea primi materiale informative despre aceste proiecte.

– pe 22 septembrie va fi organizată o acţiune similară la Călăraşi, în zona pietonală din faţa Centrului Cultural, în intervalul orar 10.00-13.00.

– pe 23 septembrie, două întâlniri cu şcolari din Călăraşi şi Silistra, în care aceştia îşi vor demonstra abilităţile de rezolvare a unui puzzle, prin aranjarea diverselor piese cu care vor recrea harta Europei.

Context

Ziua Cooperării Europene, derulată în fiecare an sub deviza ”La graniţe, ne dezvoltăm împreună”, are ca scop celebrarea cooperării între regiuni şi ţări europene. Această campanie este coordonată de Programul INTERACT în colaborare cu Comisia Europeană, Comitetul Regiunilor şi Parlamentul European şi co-finanţată din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Pentru a participa la evenimente, accesaţi site-ul European Cooperation Day www.ecday.eu, identificaţi evenimentul organizat în regiunea dvs. şi folosiţi datele de contact incluse în prezentarea fiecărui eveniment.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) gestionează 11 programe de cooperare teritorială europeană: 4 programe în calitate de Autoritate (Comună) de Management (AM/ACM) şi 7 programe în calitate de Autoritate Naţională (AN). Programele sunt co-finanţate din mai multe fonduri europene:

  • prin Fondul European de Dezvoltare Regională:

– Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria (AM în cadrul MDRAP),

– Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România,

– Programul Operaţional de Cooperare Transnaţională Sud-Estul Europei,

– Programul Operaţional INTERREG IVC,

– Programul Operaţional URBACT ÎI,

– Programul ESPON 2007-2013 – Reţeaua europeană de observare a dezvoltării şi coeziunii teritoriale,

– Programul Operaţional INTERACT 2007-2013,

– Programul Operaţional de Cooperare Transnaţională Europa Centrală 2007-2013.

• prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat (ENPI):

– Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova (AM în cadrul MDRAP),

– Programul Operaţional Comun Bazinul Marii Negre 2007-2013 (AM în cadrul MDRAP),

– Programul Operaţional Comun Ungaria – Slovacia – România – Ucraina 2007-2013.

• prin Instrumentul de Asistenţă pentru Preaderare (IPA):

– Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia (AM în cadrul MDRAP).