Vești din nordul Bucovinei: În memoria românilor masacraţi în lunca Prutului

103

Istoria trecutului nu poate fi ştearsă atât de uşor din inimile românilor nordbucovineni. Războaie, deportări, masacrul de la Fântâna Albă şi cel de la Lunca au secerat mii de vieţi omeneşti.

24.02.2012. Cimitirul din Mahala, raionul administrativ Noua Sulita, reg. Cernăuţi, Ucraina.

Numai în noaptea de 6 spre 7 februarie a îndepărtatului an 1941 în localitatea Lunca din Ţinutul Herţa au fost seceraţi de gloanţele grănicerilor sovietici peste 300 de români din satele Boian, Ostriţa Herţei, Horecea Mănăstirii, Horecea Urbană, Plaiul Cosminului, Ceahor, Corovia, Mahala, care se îndreptau spre România. Trupurile neînsufleţite ale românilor au fost aruncate în trei gropi mari, acolo în luncile Prutului, însă, din păcate doar o singură groapă a fost descoperită. Acolo erau îngropaţi majoritatea martirilor din comuna Mahala, raionul Noua-Suliţă. Aceştia au fost aduşi acasă de către rude şi îngropaţi în cimitirul din sat. De atunci în fiecare an în aceste zile  se adună rudele, prietenii şi intelectualitatea bucovineană pentru a-i pomeni pe cei omorâţi fără vină în localitatea Lunca. Şi-n acest an românii din nordul Bucovinei s-au adunat la cimitirul din Mahala,  unde primăria din sat, în frunte cu doamna Elena Nandriş.

Societăţile orăşenească şi  regională  „Golgota” şi reprezentanţi  ai Consulatului General al României la Cernăuţi au organizat un parastas în memoria martirilor din Mahala. Intelectualitatea bucovineană, scriitori, lideri ai asociaţiilor culturale româneşti, profesori, jurnalişti, rude ale victimelor au fost prezenţi la acel parastas, unde s-a vorbit încă o dată despre rana adâncă ce continuă să sângereze în inimile românilor din nordul Bucovinei, o rană care nu va putea fi vindecată niciodată.

Material realizat de Nicolae Hauca