Valencia: Pentru o seară, Asociația Suflet Românesc a fost gazda poeziei românești și catalane

72

1

Asociația Suflet Românesc – Alma Rumana din Valencia a fost zilele trecute, gazda unui eveniment inedit: vizita poeților Maria Roibu și Pere Bessό.

Maria, de origine româna, stabilită în Olanda, și Pere, poet valencian, au lansat împreună marți, 12 martie, la “Casa de la Dona” din Mislata, volumul de poezie în limba română și valenciană “Miraje / Miratge”, eveniment la care au participat și reprezentanți ai Asociației Suflet Românesc – Alma Rumana. Cu acest prilej, cei doi poeți s-au aratat interesați de a ne cunoaște mai bine, într-un cadru mai familiar, motiv pentru care au răspuns invitației noastre.

Și cum invitații nu au venit singuri, ci acompaniați de familii și prieteni, întâlnirea s-a tranformat într-o seara deosebită, de poezie și muzică, în care, cu emoții în glas, atât Maria Roibu cât și Pere Bessό, au recitat poezii proprii, în limba română, catalană și valenciană, pe fond muzical de chitară, realizat de către Claudiu Șarpe, fost membru al trupei Sfinx Experience, stabilit în Olanda de 20 de ani. De asemenea, s-a vorbit despre “Miraje/Mitrage” și cum s-a născut ideea de a publica această carte, despre cum au ajuns să se cunoască și să lucreze împreună cei doi poeți, au fost depănate amintiri, și s-au înfiripat noi legături de prietenie.

Maria Roibu și Claudiu Șarpe, doi oameni deosebiți, care duc limba și cultura română în suflet deși pașii vieții i-au purtat departe de România, s-au bucurat în mod deosebit de întâlnire, găsind la sediul asociației noastre, în afară de o mână de români inimoși, cu dragoste de tradiții românești, un adevarat colțișor de Românie. Ne-au vorbit cu multă bucurie despre proiecte de viitor, despre visuri și ambiții, despre lupta continuă de a schimba percepții și idei, dar și despre dorul constant de locurile natale.

Este de remarcat interesul deosebit manifestat de către Pere Besso pentru limba și literatura română, poetul mărturisind că este un autodidact, că a învățat singur limba română, și în ultimii trei ani i-a petrecut studiind literatura și scriitorii români. Tocmai pentru a-și demonstra abilitățile dobândite în acest timp, a ales o carte de George Bacovia din raftul de cărți, unul dintre poeții săi preferați, de unde a citit în limba română și a tradus în limba spaniolă două poezii.

La întâlnire au participat și Pepi Luján Martínez, consilier de cultură și educație al Primăriei localității Mislata și Carmen Lainez Torres, moderator la Radio UPV TV, care au fost plăcut surprinse de atmosfera caldă și jovială creată, dar și de costumele populare românești și obiectele de artizanat care sunt expuse la sediul asociației și pe care le-au putut atinge și admira în voie în timpul evenimentului.

Întâlnirea s-a încheiat cu o mică degustare de produse tipice românești și cu promisiunea unei viitoare colaborări între toți cei prezenți.

 

Asociația Suflet Românesc – Alma Rumana/Valencia