Valdemoro (Madrid): Comunitatea românească prezentă la sărbătoarea municipală „Cristo de la Salud”

IMG_3173 [640x480]

În cadrul sărbătorilor localității madrilene Valdemoro, ce  au avut loc în intervalul 6-9 mai a.c., dedicate celebrării patronului spiritual al municipiului  – Cristo de la Saludcomunitatea românească ce rezidă aici a fost prezentă activ, la invitația Concejaliei de Cultura y Festejos.

Astfel, vineri seara, membrii Asociației Socio-Culturale Românești ”ARMONIA” din Valdemoro – alături de reprezentanții comunităților ukrainiene, bulgare, poloneze și a diverselor Case Regionale spaniole (Extremadura, Castilla la Mancha, Andalucia) au defilat în sunet de fanfară, pe aleea principală a localității spre Plaza de Ayuntamiento, în straie populare, cu steagul fiecărei națiuni în frunte.

Sâmbătă seara, în Parque ”Duque de Ahumada”, într-un spațiu acoperit, alături de alte formații prezente, Grupul de Dans Folcloric ”ARMONIA” a avut onoarea să urce pe scenă, într-o demonstrație autentică de joc tradițional românesc: Jiana, Someșana, Brașoveanca, Hora, Sârba, Floricica. Finalul serii i-a găsit pe mulți spectatori spanioli, înfrățiți în horă, în ritmul Sârbei, alături de artiștii români, coborâți în fața scenariului, pentru a transmite -fie și doar pentru câteva minute- frumusețea și unicitatea tradiției etnice strămoșești. Cei prezenți au răsplătit prestația grupului nostru cu aplauze repetate, la scenă deschisă. Au urmat, la miezul nopții, mult-așteptatele focuri de artificii.

Duminică, în aceeași locație, a fost rândul gastronomiei românești să fie apreciată de cei care – în ciuda ploii consistente -au făcut o coadă imensă pentru a gusta faimoșii mititei cu muștar făcuți la grătar, alături de gogoșii proaspeți, preparați pe loc, după rețete tradiționale, de un grup de voluntari din comunitatea românească din Valdemoro. Celelalte comunități prezente au prezentat la rându-le preparate tradiționale din zona țării respective, spre deliciul participanților, care, alături de autoritățile locale, au apreciat stilul culinar divers, prezentat într-o manieră proprie.

Această idee a unei Expoziții Tipice cu Preparate Tradiționale a debutat în anul 2015, când, la inițiativa Parohiei Ortodoxe Române ”Sf. Mărturisitori” Valdemoro, în Centro de Mayores Valdemoro, grupurile etnice ale românilor, polonezilor, basarabenilor, ukrainienilor și bulgarilor au etalat cele mai frumoase platouri de mâncăruri, tipice perioadei pascale. Ulterior, manifestarea a căpătat amploare, fiind inclusă anul acesta de către autoritățile locale în cadrul fiestei municipale din Valdemoro, dându-i o însemnătate aparte, standurile fiind vizitate de sute de participanți.

Recent, la nivel parohial, s-au pus bazele unui grup de dans juvenil ”Mugurașii”, care speră să ajungă pe urmele adulților, din dorința de a cunoaște și perpetua aceste minunate comori artistice românești.

A consemnat: Pr. Dorin Sas – Valdemoro