Vaccinul BCG ar putea salva vieţi în contextul pandemiei de Covid-19

Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au început testarea vaccinului BCG, dezvoltat în 1921, pentru a vedea dacă poate salva vieţi în contextul pandemiei de Covid-19. Aproximativ 1.000 de persoane din Marea Britanie vor participa la studiul Universităţii din Exeter.

Vaccinul a fost conceput pentru a opri tuberculoza, dar unele dovezi indică faptul că acesta ar putea fi eficient şi împotriva altor infecţii, relatează BBC.

Oamenii de ştiinţă speră că BCG poate oferi organismului uman un avantaj considerabil împotriva coronavirusului.

Studii clinice anterioare au arătat că administrarea de BCG a diminuat cu 38% rata deceselor înregistrate în rândul nou-născuţilor din Guineea-Bissau, în special prin reducerea cazurilor de pneumonie şi sepsis (boală gravă cauzată de o infecţie microbiană generală a sângelui), scrie zf.

De asemenea, studii realizate în Africa de Sud au demonstrat legătura dintre vaccin şi scăderea cu până la 73% a infecţiilor localizate la nivelul nasului, gâtului şi plămânilor.

Experimente din Olanda au arătat că BCG contribuie la reducerea cantităţii virale din organism în cazul febrei galbene.

Subiecţii vor fi mai ales angajaţi din domeniul medical, întrucât aceştia constituie o categorie predispusă la infectarea cu SARS-CoV-2.

Foto: Guliver/GettyImages