Urmează marea emigrare a medicilor români

În următoarele luni, sute de medici de familie vor emigra în Marea Britanie, iar acest val de plecări va afecta serios sistemul de sănătate din România, și aşa foarte şubred. Asta spun reprezentanţii doctorilor, după ce statul englez a anunţat că începe un amplu proces de recrutare în România. Oferă de până la opt ori mai mult decât câştigă un asemenea medic în ţară. Potrivit unui studiu recent, în 2030, doar un român din trei va mai avea medic de familie, scrie stirileprotv.ro.

„Populaţia a crescut, iar oamenii trăiesc mai mult. Să primeşti ajutor de la cabinetul medical aflat aproape de tine e mai important ca oricând.” Cu un asemenea mesaj statul englez caută doctori de practică generală. Primul pas este perfecționarea limbii engleze în sesiuni online.

Gabriela Nițu, firmă recrutare: „Timp de 3 luni de zile, 5 zile pe săptămână, 8 ore pe zi medicii de familie vor primi un stimulent financiar pentru a participa la aceste cursuri. Fiind un program intensiv, nu vor mai putea lucra.”

Privind ce e în jur, e de înțeles de ce un tânăr medic de familie ar vrea să exploreze alte variante. NHS este sistemul public de sănătate din Marea Britanie. Are 1,7 milioane de angajați şi o uriașă problemă cu îmbătrânirea personalului medical. Caută urgent 3.000 de medici de familie din Uniunea Europeană, care să preia cabinetele lăsate de pensionari. România e un bazin bun de selecţie, din cauza diferenţei dintre veniturile din ţară şi ce oferă englezii. Cei care semnează contractul pe 3 ani sunt ajutaţi să plece cu tot cu familie. Au apoi o perioadă de acomodare plătită cu 4 mii de lire sterline pe lună, precizează aceeași sursă.