„Un San Jordí românesc: Nichita Stănescu, poezie și muzică”

Catalonia nu  înseamnă numai politică! În pofida momentelor de grea încercare prin care trec acum catalanii la nivel statal, programul cultural al Barcelonei continuă să atragă publicul larg, caracterizându-se prin diversitate și profunzime. Poate că tocmai din cauza vremurilor agitate, inimile și mintea barcelonezilor se deschid artelor perene.

Devansând cu trei zile Sărbătoarea de Sant Jordí, care se aniversează pe 23 aprilie, cei care prețuiesc fumusețea pură, fără substrat politic, militant, vor avea ocazia să se desfete cu literatură și muzică românească.

San Jordí – Sfântul Gheorghe – este considerat Sfântul protector al catalanilor. Sărbătorit pe 23 aprilie, se suprapune calendaristic cu Ziua Cărții. Din acest motiv, se obișnuiește ca Doamnele să ofere drept cadou bărbaților o carte, iar bărbații să le înmâneze în schimb un trandafir de culoare roșie, legat cu o panglică în culorile steagului catalan.

23 aprilie este ziua în care străzile Barcelonei – mai ales celebra Rambla – sunt luate cu asalt de iubitorii de carte. La tot pasul răsar standuri cu volume din cele mai diverse genuri iar recordul vânzărilor în această zi ajunge până la un milion și jumătate de volume!

În vinerea anterioară acestei zile aniversare de maximă însemnătate pentru catalani, „La Biblioteca de Catalunya” din Barcelona, împreună cu editorul Lleonard Muntaner, invită publicul să participe la evenimentul cultural „Un San Jordí românesc: Nichita Stănescu, poezie și muzică”.

Acțiunea se desfășoară pe fondul prezentării cărții „Ànima gramatical”, antologie de poezii din opera poetului Nichita Stănescu scrise în perioada 1960-1984 și recent traduse în limba catalană.

Evenimentul va avea loc vineri, 20 aprilie, la ora 20:30, în Sala Levante a Bibliotecii Cataloniei (Carrer del Hospital, 56, Barcelona).

În deschidere va lua cuvântul criticul literar și autorul prologului cărții, Sam Abram. Va fi secondat de traducătorii Lilica Voicu-Brey și Xavier Montoliu Pauli, care vor recita poezii prezente în volumul de antologie poetică „Ànima gramatical”.

În continuare, soprana Eulàlia Ara, acompaniată de pianista Lavinia Coman, va susține un recital în limbile catalană și română. Accesul publicului este liber.

Un cadou mai romantic și mai mișcător nici că nu se poate imagina, în preajma unei astfel de zile aniversare dedicate literaturii!

A consemnat: Gabriela Căluțiu Sonnenberg